8. decembar 2023 09:43

Mirjana Obućinski: Počela zaštita egzotičnih vrsta drveća od zime

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mirjana Obućinski: Počela zaštita egzotičnih vrsta drveća od zime

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Radnici JKP "Zelenilo Beograd" počeli su da sprovode radove na zimskoj zaštiti egzotične vrste drveća - stabala palmi koje su zasađene pre tačno tri godine ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu.

Mirjana Obućinski iz tog preduzeća rekla je za Tanjug da su te sadnice uvežene iz Španije veoma visokog kvaliteta i da dobro podnose niske temperature do minus 15 stepeni.

"Stabla palmi, zahtevaju zaštitu od hladnih vremenskih prilika i ona se na poseban način štite za zimske uslove i to povezivanjem krošnje koja se obavija agrilnim platnom i postavljanjem zaštitne trske oko debla. Ovi radovi se izvode početkom zime kada je suvo i vetrovito vreme, a očekivane temperature ispod nula stepeni po Celzijusu", rekla je Obućinski.

Prema njenim rečima na sličan način mogu da se štite od mraza i ostale vrste, što je praksa koja se koristi i u voćarstvu.

"Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj. Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura. Ipak, ozelenjavanje egzotama nije nešto što ne postoji u Beogradu. U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina i druge", rekla je Obućinski.