24. decembar 2023 14:12

Tužilaštvo preduzelo mere za utvrđivanje odgovornosti za potonuće splava Kartel

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tužilaštvo preduzelo mere za utvrđivanje odgovornosti za potonuće splava Kartel

Foto: TANJUG/TANJA VALIČ

BEOGRAD - Prvo osnovno tužilastvo u Beogradu saopštilo je danas da je preduzelo mere kako bi se utvrdili uzroci potonuća splava "Kartel", kao i da bi bila rasvetljena tuča koja je prethodila tom incidentu i utvrđena krivična odgovornost.

U saopštenju se navodi da je to tužilaštvo dalo nalog nadležnoj policijskoj upravi da preduzme sve mere iz svoje nadleznosti, uključujući prikupljanje neophodnih obavestenja od građana koji su bili na splavu i materijalnih dokaza.

Dodaje se da će, kada to bude fizički moguće, biti naloženo i da se izvrše neophodna vestačenja u cilju utvrđivanja stabilnosti pristupnog mosta, kompletne platforme i vezova.

Takodje je dat nalog nadležnim inspekcijama da se utvrdi da li je navedeni splav imao sve neophodne dozvole i da li je broj ljudi koji je posetio splav u skladu sa propisima.

Tužilaštvo navodi da su svi nalozi dati u cilju utvrđivanja postojanja krivičnog dela i odgovornosti lica koja su u trenutku nezgode bili vlasnici ili zakupci objekta.

Naloženo je da se utvrdi i identitet osova za koje postoji sumnja da su učestvovale u tuči koja se desila neposredno pre nego što je splav potonuo, kao i da se pribave svi video zapisi sa lokalnih objekata.

Nakon toga, kao se ističe, Prvo osnovno javno tuzilastvo će doneti konačnu odluku protiv koga i za koje krivično delo će MUP podneti krivičnu prijavu, a dezurni javni tuzilac će nastaviti u saradnji sa nadležnom policijskom upravom da preduzima sve dalje neophodne dokazne radnje.