29. januar 2024 08:37

Dr Golubović: Povećan je broj pedijatrijskih pregleda u Domu zdravlja Savski venac

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dr Golubović: Povećan je broj pedijatrijskih pregleda u Domu zdravlja Savski venac

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nakon zimskog raspusta i povratka dece u kolektiv, u pedijatrijskim ambulantama je tokom vikenda zabeležen povećan broj dece sa respirativnim virusnim infekcijama, pa je u Domu zdravlja beogradske opštine Savski venac u subotu i nedelju bilo do 150 pedijatrijskih pregleda.

"Prvi vikend po povratku dece u škole beleži se blagi porast pregleda deca na dnevnom nivou. Za vikend smo imali do 150 pregleda. Najčešći uzrok ovih infekcija su virusne infekcije", rekla je za Tanjug doktorka Marija Golubović, pedijatar DZ "Savski venac".

Prema njenim rečima, u pitanju su influenca, adeno i rinovirus.

"To su infekcije gornjih respiratornih puteva. Praćeni su simptomima visoke temperature, bola u grlu, kašlja, malaksalosti i kod male dece i tečnih stolica", rekla je doktorka.

Ona je izjavila da je terapija simptomatska a oporavak je oko pet do sedam dana.

"U posledne dve nedelje dolaze nam i deca sa kliničkom slikom šarlaha i varičele. To su bolesti koje su uobičajene za kolektiv, najviše za decu koja borave u vrtićima", rekla je ona.

Kako je podsetila, šarlah je bakterijska bolest izazvana hemolitičkim streptokokom gr A koji daje karakerističnu kliničku sliku, potvrđenu i laboratorijski.

"Terapija je pored simptomatske i antibiotska. Oporavak je dobar", rekla je Golubović.

"Varičela je virusna bolest koju izaziva virus iz grupe VZV virusa sa pojavom osipa u vidu malih sitnih "plikova" tj vezikula. Terapija je simptomatska i oporavak dece je dobar", rekla je ona.

Ona je posebno istakla prevenciju dovođenjem dece na redovne sistematske preglede i vakcinaciju.

"To su vakcine koje štite od tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, hemofilusa influenze, difterije, streptokoka pneumonije, hepatitisa B, malih boginja, rubele i zauški", rekla je dr Golubović.