15. februar 2024 14:59

Gradska opština Zvezdara obeležila je svoju slavu Sretenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradska opština Zvezdara obeležila je svoju slavu Sretenje

Foto: GO Zvezdara

BEOGRAD - Gradska opština Zvezdara obeležila je danas svoju slavu Sretenje Gospodnje obredom rezanja slavskog kolača kojem su prisustvovali predsednik GO Zvezdara Vladana Jeremića, predstavnici rukovodstva opštine, zaposleni i gosti.

Iz opštine Zvezdara su saopštili da je na početku obeležavanja opštinske slave, hor Osnovne škole "Desanka Maksimović", koji čine učenici od 5. do 8. razreda, otpevao himnu Srbije "Bože pravde", a hor dece mlađih razreda izveo je numere "Gusta mi magla padala" i "Rasti, rasti moj zeleni bore".

U nastavku obeležavanja slave opštine, KUD "Sveti Sava" izveo je koreografiju igre iz okoline Beograda, a nakon toga su obred rezanja slavskog kolača i osvećenje žita obavili sveštenici zvezdarske crkve "Sveti Nikola".

Jeremić je rekao da opština Zvezdara obeležava svoju slavu na praznik koji sa jedne strane svedoči o dugoj istoriji srpske državnosti, jer je na ovaj datum 1804. počeo Prvi srpski ustanak, a 1835. je donet Sretenjski ustav, dok je sa druge okrenut ka budućnosti i izgradnji još modernijeg društva.

"Sretenje je Dan državnosti Republike Srbije, koji Gradska opština Zvezdara obeležava i kao svoju slavu sa željom da svi njeni građani imaju puno uspeha i da vreme koje dolazi svima donese još veći napredak i prosperitet", istakao je Jeremić.

Jeremić je ukazao da je Zvezdara među vodećim opštinama u zemlji pozitivnom prirodnom priraštaju, koji prema njegovim rečima, pokazuje da ova opština poklanja puno pažnje kvalitetu života stanovnika.

On je istakao rezultate koje je opština Zvezdara postigla u prethodnih godinu dana, među kojima su izgradnja 134 kilometra gasovodne mreže kojom će oko 4.000 hiljade domaćinstava biti priključeno na gas, kao i izgradnja sportskog društva "Radnički" gde će biti izraženo 16.000 kvadrata sportskog prostora.