19. februar 2024 10:13

Gradska opština Savski venac organizuje besplatan sportski program atletike za učenike osnovnih škola

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradska opština Savski venac organizuje besplatan sportski program atletike za učenike osnovnih škola

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Gradska opština Savski venac u saradnji sa Srpskim atletskim savezom ogranizuje besplatan sportski program "kraljice sportova" - atletike, koji je namenjen učenicima osnovnih škola.

Sekretar Saveza sportova Savskog venca Nemanja Ilić izjavio je za Tanjug da je opština Savski venac prepoznala važnost ulaganja u bazični rad sa decom kroz pokretanje pilot programa Mala školica, koji je obuhvatio osnovno upoznavanje, vežbanje i učenje sa decom predškolskog uzrasta u tri bazična sporta - plivanje, gimnastika i atletika.

Naveo je da je uzrast za uključenu decuu mesto bude 5-15 godine aumesto 5-7 godina, što je bio slučaj do sada.

Program obuhvata svu zainteresovanu decu osnovnih škola sa opštine Savski venac.

"Program za predškolce realizuje se na dve lokacije u dečjem kulturnom centru Majdan na Senjaku dva puta nedeljno, a plivanje u sklopu SRC "Gale Muškatirović". Ono što je važno napomenuti je činjenica da se broj dece u odnosu na prošlu godinu udvostručen, što nas posebno raduje", rekao je Ilić.

Naveo je da je ove godine nadograđen program za decu programskim konceptom Dečije atletike za decu od 1. do 4. razreda i rekreativne atletike za učenike od 5. do 8. razreda, koji je pokrenut uz podršku Srpskog atletskog saveza.

"Atletska dvorana Beograd je mesto gde će deca tokom ove školske godine moći da uče, vežbaju i razvijaju se, uz nadzor i podršku atletskih i operativnih trenera opšte i dečije atletike. Za oba programa po planu vežbanja obezbeđena su dva termina nedeljno", rekao je Ilić.

Za mlađu decu program je osmišljen tako da kroz igru deca razvijaju svoje motoričke sposobnosti, a da kroz kreativni pristip budu dodatno motivisani da vežbaju i oforme svoju muskulaturu i razviju mentalnu čvrstinu.

Termini su četvrtak od 18 do 19 časova i subota od 9 do 10 sati.

’’Kao prvo važno je da stvorimo sistem da deca mogu besplatno da vežbaju, uče kroz igru i stvorimo im zdrave navike da imaju potrebe da se bave sportom tokom svog odrastanja, a kasnije, ako ne ostanu u njemu, da nastave da se rekreiraju kroz život. Zatim, ono osnovno, decu moramo da obučimo kako da se pripreme za trening, da ih osposobimo da motorički budu sposobna da znaju da pravilno trče i dišu, što su preduslovi da se deca uključe u ozbiljnije trenažne procese", rekao je Ilić.

Za stariju decu uzrasta od 12 do 15 godina program je pre svega rekreativnog karaktera i ima za cilj da obezbedi deci da se kroz organizovane atletske aktivnosti besplatno rekreiraju, koriste najkaviltetnije svoje slobodno vreme u najboljim uslovima za rad, dok oni koji već treneriju neki drugi sport mogu da iskoriste ovaj program da nadograde svoje motoričke sposobnosti i poboljšaju svoju fizičku spremnost.

"Termini za stariju decu su ponedeljkom i sredom od 17 do 18 časova", rekao je Ilić.