11. januar 2023 12:03

Šapić: Splavovi će se ubuduće nalaziti samo na Savskom šetalištu i Zemunskom keju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Splavovi će se ubuduće nalaziti samo na Savskom šetalištu i Zemunskom keju

Foto: BEOINFO

BEOGRAD, 11. januara (Tanjug) - Splavovi treba da postanu turistički brend Beograda, ali da funkcionišu na bezbedan način koji neće ugrožavati svakodnevni život ljudi koji žive u okruženju, a ubuduće oni će se nalaziti samo na Savskom šetalištu, preko puta Velikog ratnog ostrva i na Zemunskom keju, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Gradonačelnik je za TV Hepi rekao da očekuje da će se posle potonuća splava "Fristajler" podrška javnosti za rešavanje pitanja statusa splavova povećati.

"Na osnovu gradske Odluke o uređenju beogradskog priobalja, umesto nekadašnjih sto splavova sada se na tom delu nalazi 28 objekata. Licitacija je bila javna, učestvovala su 82 pravna subjekta i samo od tog dela Savskog šetališta Grad Beograd će prihodovati blizu milion evra", rekao je Šapić, koji je dodao da se lako može izračunati koliko je Grad izgubio poslednjih 30 godina jer niko nije ništa plaćao.

Prema njegovim rečima, uz taj novac i neko dodatno ulaganje može se rekonstruisati Savsko šetalište.

"Kada se završi procedura, započećemo uklanjanje splavova čiji vlasnici nemaju potpisan ugovor. Daćemo im rok, a nadam se da će ih oni sami skloniti, jer je tako bolje za sve. U januaru završavamo projekat dovođenja struje i očekujemo da će u martu svaki zakupac koji je izlicitirao cenu moći da postavi svoj splav.

Nakon toga, u toku proleća, započinjemo rekonstrukciju Savskog šetališta, "Lazaro Kardenas" se već radi i taj deo grada postaće jedan od najlepših", rekao je Šapić.

On je podsetio i da će od septembra sva deca koja pohađaju osnovne i srednje škole u Beogradu dobijati komplet udžbenika, dok će boravak u vrtićima biti besplatan. Sve će to biti omogućeno iz gradskog budžeta, na osnovu racionalizacije i sposobnosti ove uprave Grada.

"Jedna od pogodnosti biće i "Beogradska kartica", koja treba da zaživi u prvom kvartalu ove godine.

Kaže da da će ubuduće i usluge socijalne zaštite namenjene ugroženim kategorijama biti besplatne.

Gradonačelnik je istakao da je za tri meseca urađeno 45 ulica prestonice, bez probijanja rokova, da se završava Bulevar patrijarha Pavla, dok će ove godine započeti potpuna rekonstrukcija Višnjičke.

Takođe, najavio je rekonstrukciju Drajzerove ulice i proširenje Bulevara Zorana Đinđića iza hotela "Kraun plaza", kako bi se izbegle gužve kod Tržnog centra "Ušće".