24. mart 2024 12:02

Nikola Nikodijević položio venac na Spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Nikodijević položio venac na Spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice"

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Član Privremenog organa grada Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice" na brdu Straževica u Rakovici, povodom obeležavanja 25. godišnjice od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Nakon intoniranja himne "Bože pravde" i odavanja pošte minutom ćutanja svim nastradalima u NATO agresiji 1999. godine, služen je i parastos poginulim vojnicima, policajcima i civilima tokom 78 dana bombardovanja.

Događaju je u ime Vlade Srbije prisustvovao ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević, predstavnici Vojske Srbije kao i brojni građani.

Za vreme NATO agresije, svake noći, a neretko i danju, počev od 24. marta 1999. godine, pa sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma bombardovana je baza Vojske Jugoslavije koja se nalazila u dolini Straževice.

Tokom agresiji NATO na SRJ, koja je izvedena bez odobrenja Saveta bezbednosti, poginulo je više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece i naneta je šteta od 100 milijardi dolara, a lekari beleže posledice upotrebe osiromašenog uranijuma, odnosno porast broja oboleli od raka.