6. april 2024 15:25

Grad Beograd odao počast stradalima u šestoaprilskom bombardovanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grad Beograd odao počast stradalima u šestoaprilskom bombardovanju

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Aleksandra Čamagić položila je danas venac na spomen obeležje u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju.

Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici udruženja i građani koji neguju sećanja na ovaj istorijski period, kao i predstavnici diplomatskog kora, saopštio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

Šestoaprilsko bombardovanje Beograda obeleženo je danas kod Spomenika pilotima braniocima Beograda na Zemunskom keju gde je gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić odala počast stradalim pilotima Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Vence su položili i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva odbrane general u penziji Mile Jelić, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici vojnih udruženja, boračkih organizacija i građani Republike Srbije.

Sekretar za socijalnu zaštitu Petar Jordanov danas je, povodom obeležavnja sećanja na žrtve bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, položio venac na fontani „Vrelo života” ispred Palate „Beograd”.

Jordanov je potom položio venac i na Granitni krst u porti Vaznesenjske crkve.

Venac su položili i predstavnici Gradske organizacije civilnih invalida rata Beograda.

Na današnji dan pre 83 godine počela je invazija na Kraljevinu Jugoslaviju. Nacistička Nemačka je napad započela bombardovanjem Beograda, kada je stradalo oko 4.000 građana prestonice.