14. april 2024 15:26

Aleksandar Šapić najavio brojne projekte za Beograd: "Želim da ostavim grad u drugačijem ruhu"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Šapić najavio brojne projekte za Beograd: "Želim da ostavim grad u drugačijem ruhu"

Foto: TANJUG/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

BEOGRAD - Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da Beograd nema vremena za čekanje i da će u narednih mesec i po dana nastaviti da radi najbolje što može jer ima mnogo stvari da se uradi i naveo da želi da Beograd ostavi u drugačijem ruhu.

Šapić je pomenuo brojne obaveze koje su pred rukovodstvom glavnog grada, a među njima i pripremu za izglasavanje Skupštine grada i članova Gradskog veća.

Rekao je da postoje mnoge ograničavajuće stvari jer se grad finansira iz privremenog budžeta i najavio značajne odluke u narednih nekoliko dana.

"To su odluke koje će pokazati da smo, bez obzira na stanje u kojem se nalazimo, uspeli da održimo naš grad na jednom dobrom nivou i mislim da to Beograđani vide", rekao je Šapić.

Naveo je da je u poslednje dve godine urađen veliki broj dobrih stvari, kao što je sređivanje obala beogradskih reka, uređivanje postavljanja splavova i drugo.

Šapić je podsetio da je Grad Beograd izdvojio više od 100 miliona evra za posebne socijalne mere koje nisu postojale pre nego što je on došao na čelo grada.

"To su besplatni vrtići, besplatni udžbenici kao i karte za bazene, pa preko posebnih novogodišnjih vaučera, do ukidanja svih lista čekanja i besplatnih usluga koje smo uveli", rekao je Šapić.

Najavio je da će Grad ove godine umesto udžbenika dati novac, i to najmanje 10 do 15 odsto više u odnosu na cenu kompleta udžbenika.

"Time ćemo dati priliku onim ljudima koji žele da kupe polovan udžbenik ili mogu da ga naslede, i u septembru kada je kućni budžet najviše ugrožen, da taj novac potroše na nešto drugo što im je neophodno", rekao je Šapić.

Rekao je i da se sprema kupovina tramvaja i autobusa i potpisivanje novih ugovora za potpuni oporavak javnog prevoza.

"Kada sam ušao u sam proces uvođenja novog sistema svi su me napadali, sada svi ćute. Tako je bilo i sa informativnim tablama, a sada ih ima oko 900 u gradu. Ideja nam je da ih bude 4.000 na teritoriji čitavog grada. Normalno je i da se dešavaju incidenti kojih je bilo uvek, jer svakog dana na ulice izađe dve hiljade vozila. Sada pravimo i nove ugovore sa privatnicima gde ih uslovljavamo da moraju da kupe nove autobuse", istakao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda.

Šapić je rekao da mu zameraju da se bavi geostrateškom umesto lokalnom politikom, kao i da oni koji to pričaju nemaju nikakva znanja o lokalnoj politici jer se nisu time nikada bavili za razliku od njega koji je u tom poslu 14 godina.

"Pokušavam na sve moguće načine da ovaj grad funkcioniše normalno, da iskoristimo ove lepe dane koji dolaze da upumpamo malo optimizma kao što to upravo radimo kroz manifestaciju 'Beogradski dani porodice' koja je isto na početku bila osporavana", rekao je Šapić za TV Informer.

Dodao je da će biti još mnogo projekata - mostova, tunela, saobraćajnica, obilaznica, sređivanja ulica, rekonsturkcija bulevara i istakao da je na to najviše fokusiran.

"Ukoliko budem dobio priliku na ovim izborima da vodim Beograd još četiri godine mislim da mogu mnogo stvari da uradim. Stvarno verujem da Beograd nakon tog perioda može da dobije najveće pozitivne izmene u poslednjih nekoliko decenija. Imam stvarno veliku želju da ostavim Beograd u potpuno drugom ruhu ", rekao je Šapić.

Istakao je da neće odustati od inicijtive za premeštanje Kuće cveća i groba Josipa Broza Tita iz Beograda.

"To nisu predizborne i petparačke priče, već nešto što je mnogo važnije i složenije. Želimo da raskrstimo sa nekim stvarima iz prošlosti i da ne lažemo nove generacije kao što su to radili ranije, kao i da ne falsifikujemo istoriju. Obesmislili su srpski patriotizam i zato sam govorio da Beograd treba da ima srpskog gradonačelnika jer je Beograd srpska prestonica", istakao je Šapić.

Govoreći o dešavanjima u svetu, Šapić je istakao da Srbija i srpski narod treba da budu ujedinjeni u teškoj geopolitičkoj situaciji i da treba da probamo da izbegnemo sudbinu koja je naš narod zadesila u dva svetska rata.

"Ipak se nadam da će nova eskalacija sukoba na Bliskom istoku, kao i rat u Ukrajini na kraju završiti, jer sve drugo nas vodi u svetski sukob i verovatno kraj čovečanstva kakvo poznajemo", rekao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda.

Šapić je kampanju koja se vodi za usvajanje nove rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN) opisao kao nastavak agende koja traje od devedesetih godina prošlog veka.

"Bez obzira na to, mi kao narod treba da gledamo sebe i ne klonemo duhom, jer nikada srpski narod na ovim prostorima nije činio sistemske zločine ili etnička čišćenja, a što su neki drugi radili. Zato su nam sada najmanje potrebni unutrašnja sukobljavanja i trzavice, zbog čega me je posebno pogodilo što se nedavno dogodilo u Dubrovniku. To su stvari koje razaraju društvo i zbog toga moramo da se odupremo takvim idejama, jer ti ljudi koji otvoreno propagiraju protiv srpske države i naroda nemaju podršku u našem narodu", istakao je Šapić.

Istakao je da nijednom Hrvatu, Bošnjaku, Rusinu ili Albancu ne sme u Beogradu ili u Srbiji da nedostaje ni dlaka sa glave samo zato što pripadaju drugoj veri ili naciji.

"Samo tražimo da se poštuje naš narod, društvo i država u kojoj žive", naglasio je Šapić.

Osvrnuo se i na obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom Dana Odreda vojne policije za specijalne namene Kobre.

"Predsednik je jasno izašao sa merama koje će Srbija preduzeti u odnosu na situaciju u kojoj se nalazimo. Mislim da je upravo ovo pravi pristup reševanju problema, da imenujemo stvari pravim imenom, ali da pritom ne klonemo duhom i da se borimo svim sredstvima koje imamo u interesu svog naroda i države", zaključio je Šapić.