10. mart 2023 11:16

Švedski ministar: Ko brine o ekologiji neka konzumira lokalno proizvedeno meso

Izvor: TANJUG

podeli vest

Švedski ministar: Ko brine o ekologiji neka konzumira lokalno proizvedeno meso

Foto: Shutterstock.com/Tyler Olson, ilustracija

STOKHOLM - Švedski ministar poljoprivrede Peter Kulgren izjavio je da švedski potrošači koji konzumiraju meso i brinu o životnoj sredini, moraju da izaberu lokalno proizvedeno meso.

On smatra da bi konzumacija lokalno proizvedenog mesa, mogla da pomogne lokalnoj sredini, prenosi Euraktiv.

"Mislim da je primarna stvar da kao potrošač, ekološki svestan potrošač, bira švedsko meso što je češće moguće. To je veoma važno", rekao je on za radio Sverige.

Kako je rekao, namera mu nije da se meša u navike u ishrani ljudi ako jedu meso jednom nedeljno ili svaki dan.

"Za sigurnost snabdevanja Švedske važno je da konzumiramo švedsku hranu", rekao je Kulgren.

Ipak, stručnjaci te zemlje smatraju da prelazak na lokalne proizvode ima samo marginalno pozitivan efekat na životnu sredinu jer samo emisije u vezi sa transportom ne bi imale značajan uticaj na situaciju.

"Razlika u uticaju na klimu između švedske stočarske proizvodnje i proizvodnje u zemljama iz kojih uvozimo je mala, ako uopšte postoji. Zaista nema podataka, tako da je vrlo nejasno da li uopšte postoji razlika", rekla je Elin Ros sa Švedskog univerziteta poljoprivrednih nauka.

Švedska nacionalna agencija za hranu nedavno je pozvala potrošače u Švedskoj da radikalno smanje potrošnju mesa, delimično iz klimatskih razloga, ali uglavnom iz zdravstvenih razloga.

"Da bismo zaštitili i zdravlje i klimu, moramo da se hranimo drugačije nego danas. Ovo je jedan od najvećih izazova budućnosti", rekao je Asa Brugard Konde, nutricionista u Švedskoj nacionalnoj agenciji za hranu.