18. decembar 2022 13:58

Udruženje reciklera Srbije: Nedostatak infrastrukture suštinski problem u odlaganju otpada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Udruženje reciklera Srbije: Nedostatak infrastrukture suštinski problem u odlaganju otpada

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Generalni sekretar Udruženja reciklera Srbije Marko Vučenović izjavio je da je nedostatak infrastrukture suštinski problem kada je reč o pravilnom odlaganju otpada i dodao da građani u tim uslovima najviše mogu da doprinesu smanjenju otpada.

"To je prvi zadatak svih nas, da stvaramo što manje otpada u meri u kojoj je to moguće. To znači da kupujemo ono što nam je nužno neophodno, da imamo razuman pristup", rekao je Vučenović za Tanjug.

 

Osim toga, ukazao je da bi električne i elektronske uređaje trebalo koristiti i popravljati dokle god je to moguće, a onda kada nam više nisu adekvatani omogućiti njihovu ponovnu upotrebu tako što ćemo ih koristiti za neke druge svrhe, te s tim u vezi dodao da se mobilni telefon može koristiti i kao audio uređaj, kamera i slično.

"To su prva dva nivoa u hijerarhiji upravljanja otpadom gde građani mogu najviše da doprinesu", rekao je Vučenović.

 

Naveo je da je sledeći nivo reciklaža i napomenuo da je tu odgovornost građana da pokušaju da se informišu koliko je to moguće, a prva adresa kojoj treba da se obrate je, kaže, lokalna samouprava.

"Mogu se obratiti i našem udruženju što i rade svakog dana. Mi im pružamo informacije koliko je u našoj moći, nažalost ponekad i nemamo odgovor na neko pitanje ne zato što ga ne znamo već zato što ne postoji rešenje za pojedine vrste otpada", rekao je Vučenović.

Naveo je da je, kada je reč o problemu odlaganja otpada, situacija globalno tragična.

"Rešavamo bazične probleme. Država u novije vreme, što je stvarno za pohvalu, ulaže velike napore. Izrađen je novi programski dokument za narednih 10 godina i obezbeđen novac što je jako bitno jer možemo da pričamo različite priče, ali ako ne postoji ozbiljan plan i novac koji će to da podrži, onda je to sve besmisleno", rekao je Vučenović.

Istakao je da ne smemo više da gubimo nijedan dan na "besmislene rasprave i promašena rešenja" i da država treba da reši problem odlaganja otpada, te dodao da je potrebno obezbediti infrastrukturu kako bi se otpad sakupljao na racionalan i ekonomičan način.

"Problem nastaje s obzirom na to da se bavimo bazičnim problemima, a ne onim o čemu sam govorio - prevencijom koja nije pitanje samo za građane nego za ceo sistem, zatim ne bavimo se ponovnom upotrebom i bojim se da se ni reciklažom ne bavimo dovoljno jer to nije u fokusu kada nemate rešene bazične stvari", rekao je Vučenović.