29. novembar 2022 11:43

UN: Veliki australijski greben treba staviti na listu ugrožene svetske baštine

Izvor: TANJUG

podeli vest

UN: Veliki australijski greben treba staviti na listu ugrožene svetske baštine

Foto: Shutterstock.com/iacomino FRiMAGES, ilustracija

SIDNEJ - Veliki australijski greben trebalo bi da bude hitno uvršćen u svetsku baštinu koja je u opasnosti, jer je najveći svetski ekosistem koralnog grebena izložen značajnom negativnom uticaju klimatskih promena i zagrevanja okeana, preporučeno je danas na panelu UN.

Izbeljivanje grebena se dešava kada se voda previše zagreje, što izaziva da korali izbace šarene alge koje žive u njihovim tkivima i pobele.

Korali mogu da prežive izbeljivanje, ali to negativno utiče na njihov rast i reprodukciju zbog čega je smanjena njihova otpornost na klimatske promene, navodi se u izveštaju Uneskoa.

Naučnici Uneskoa u martu su posetili Veliki australijski greben, a očekivalo se da će izveštaj biti objavljen pre sastanka Komiteta za svetsku baštinu Uneskoa koji je bio zakazan za juni u Rusiji, ali je to odloženo zbog rata u Ukrajini, podsetio je Rojters.

Datum održavanja narednog sastanka još nije određen.

Prema zvaničnim podacima, oko dva miliona turista godišnje posećivalo je greben pre pandemije korone koji se nalazi na severoistočnoj obali Australije i to je obezbeđivalo posao za 64.000 ljudi.

Australijska vlada izdvojila je ove godine povećana sredstva za borbu protiv klimatskih promena da bi izbegla stavljanje Velikog australijskog grebena na listu ugrožene svetske baštine jer smatra da bi u tom slučaju pretrpela značajne gubitke od turizma, podseća britanska agencija.