16. avgust 2023 14:16

EU u prvom kvartalu smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU u prvom kvartalu smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte

Foto: shutterstock.com/Sander van der Werf, ilustracija

BRISEL - EU je u prvom kvartalu proizvela 941 miliona tona ekivalenta ugljen-dioksida, što je za 2,9 odsto manje nego u istom kvartalu prethodne godine, saopštio je danas Evrostat.

Ovo smanjenje nije negativno uticalo na ekonomski rast EU, pošto je BDP Evropske unije u prvom kvartalu istovremeno porastao za 1,2 odsto u odnosu na isti kvartal lane.

Gledano po ekonomskim kategorijama najviše gasova sa efektom staklene bašte su u prvom kvartalu proizvela "domaćinstva" - 24 odsto, "proizvodnja" - 20 odsto, "struja i snabdevanje gasom" - 19 odsto, "poljoprivreda" - 13 odsto, "transport i skladištenje" - 10 odsto.

Emisije gasova sa efektom staklene bašte su u prvom kvartalu međugodišnje pale u 21 zemalja EU, a izuzetak je šest država u kojima su emisije porasle, kao što su Irska - za 9,1 odsto, Letonija - 7,5 odsto, Slovačka - 1,9 odsto, Danska - 1,7 odsto, Švedska - 1,6 odsto, i Finska - 0,3 odsto.

Ekonomski pad na međugodišnjem nivou je registrovan u šest od 21 država EU koje su smanjile emisije pomenutih gasova - u Češkoj, Estoniji, Litvaniji, Luksemburgu, Mađarskoj i Poljskoj.