23. oktobar 2023 14:43

Nastavlja se energetska sanacija u domaćinstvima, više para za ekologiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nastavlja se energetska sanacija u domaćinstvima, više para za ekologiju

Foto: Shutterstock.com/Mindscape studio, ilustracija

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je veliko interesovanje građana za mere energetske efikasnosti i da je u prethodne tri godine ovim merama sanirano 20.000 domaćinstava u Srbiji.

Ona je na sednici Skupštine Srbije rekla da je cilj da ovim merama u narednih godinu, do godinu i po, bude obuhvaćeno oko 60.000 domaćinstava.

„Do sada je u ove mere uloženo 2,7 milijardi dinara, građani su to iskoristili i u svim opštinama koje su učestvovale skoro su svi radovi završeni. Na poslednjem javnom pozivu koji je sproveden u julu, opredeljeno je 1,9 milijardi dinara“, rekla je ministarka.

Dodala je da je ovo samo prva faza utroška ukupnih 50 miliona dolara i da se uskoro, najverovatnije početkom sledeće godine, može očekivati novi javni poziv.

Ministarka je istakla da se radi i na saniranju zgrada od javnog značaja, za šta je u poslednje četiri nedelje potpisano više od 50 ugovora.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je navela da su izdvajanja u budžetu za sledeću godinu za ekologiju veća nego ove godine i da se intenzivno radi na zelenoj infrastrukturi, kao i da će građani uskoro videti benefite te infrastrukture.

Prema njenim rečima sada se, između ostalog, radi na izgradnji 100 kilometara kanalizacione mreže a uskoro će u osam jedinica lokalne samouprave početi gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.