23. novembar 2023 12:04

IEA: Kompanije nastavlju investicije u fosilna goriva uprkos uticaju na klimu

Izvor: TANJUG

podeli vest

IEA: Kompanije nastavlju investicije u fosilna goriva uprkos uticaju na klimu

Foto: Shutterstock.com/Golden Dayz, ilustracija

PARIZ - Internacionalna energetska agencija (IEA) saopštila je da kompanije nastavljaju investicije u fosilna goriva uprkos negativnom uticaju na klimu i da trenutno doprinose samo 1% globalne investicije u čistu energiju, prenosi Gardijan.

U specijalnom izveštaju pred Cop28 klimatskih pregovora u Dubajiju 30. novembra, agencija je pozvala industriju fosilnih goriva da pronađe balans kada je u pitanju investiranje u biznis i čistu energiju.

"Svet oseća negativne posledice klimatskih promena i nastavak posla kao do sad je društveno i ekološki neodgovorno", rekao je izvršni direktor Internacionalne energetske agencije Fatih Birol.

Dodao je da smatra da će se negodovanje javnosti povećati zbog dostupnijih informacija o povezanosti ekstremnih vremenskih prilika i emisija ugljenika.

"Ovo je bitan razvoj događaja. Što više viđamo ekstremno vreme biće teže industriji da opravda nedelovanje", izjavio je Birol.

Ukoliko se zakoni o klimi brže implementiraju i poštuju, očekuje se da će se do 2050. godine upotreba fosilnih goriva smanjiti za više od 75 odsto.