14. februar 2024 14:19

Užice: Vujović obišla novu gasnu kotlarnicu pri Narodnom pozorištu, vrednu 25 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Užice: Vujović obišla novu gasnu kotlarnicu pri Narodnom pozorištu, vrednu 25 miliona dinara

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

UŽICE - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Užicu novu gasnu kotlarnicu pri Narodnom pozorištu u vrednosti od oko 25 miliona evra, koja će u narednim danima početi sa radom, čime će se stvoriti uslovi da se iz upotrebe izbaci 30 godina star kotao na mazut i značajno unapredi kvalitet vazduha u samom centru grada.

"Danas se nalazim ispred Narodnog pozorišta u Užicu, gde je upravo zamenjen kotao, kako bi se prešlo na ekološki prihvatljiviji energent. Nova gasna kotlarnica je urađena po najsavremenijim standardima i kreće sa radom u narednim danima, a tada će potpuno biti eliminisano aerozagađenje oko ove ustanove kulture. To je izuzetno važno, jer se pozorište nalazi u samom centru grada", rekla je ministarka.

Vujović je dodala da grad Užice, kao jedan od gradova i opština sa najvećim zagađenjem vazduha, ima prioritet u rešavanju tog problema i može računati na podršku Vlade u narednom periodu.

Podsetila je da Ministarstvo zaštite životne sredine svake godine raspisuje konkurse namenjene poboljšanju kvaliteta vazduha i naglasila da već postoje značajni rezultati kada je reč o gradu Užicu.

Kako je navela, ministarstvo je uložilo 1,2 miliona evra kako bi se popravio kvalitet vazduha u ovom gradu, a u planu su i nova ulaganja u sklopu programa "Srbija 2027".

"U prethodnim godinama zamenili smo i kotao u vrtiću 'Bambi' koji pohađa oko 250 mališana i koji sada imaju bolje uslove boravka, kao i kotao u sportskoj hali 'Veliki park'. Međutim, kada govorimo o boljem kvalitetu vazduha, uvek je reč o setu mera. Ulagali smo i u čišćenje divljih deponija, sanaciju zemljišta, a naravno da smo brinuli o građanima i tako što smo odvajali sredstva za subvencionisanu zamenu ložišta u domaćinstvima. U narednom periodu čeka nas zamena poslednje kotlarnice na mazut u sklopu gradske toplane, kapitalni projekat koji je deo plana 'Srbija2027' ", kazala je Vujović i naglasila da će se intezivno raditi na pripremi dokumentacije i obezbeđivanju sredstava.

Vujović je zrazila zadovoljstvo i nedavnim početkom radova na proširenju tela deponije "Duboko" gde će, prema njenim rečima, biti uspostavljen jedan od namodernijih regionalnih centara za upravljanje otpadom.