5. mart 2024 12:24

Mihailo Janković: MK grupa ulaže u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Janković: MK grupa ulaže u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije

Foto: TANJUG/JADRNKA ILIĆ

KOPAONIK - Energetska tranzicija zahteva snažnu podršku i privatnog i javnog sektora a sada je energetska stabilnost jedan od ključnih stubova nacionalne bezbednosti, izjavio je danas Tanjugu generalni direktor MK grupe Mihailo Janković i naveo da MK grupa ulaže u kapacitete za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije.

"MK grupa je davno krenula u tom pravcu i odavno investiramo u kapacitete za proizvoidnju iz obnovljivih izvora energije. Trenutno imamo četiri vetroparka kapaciteta 200 megavata a krenuli smo u novi investicioni ciklus da dođemo do jednog gigavata iz obnovljivih izvora, uz investicije od 900 miliona evra", rekao je on, posle učešća na panelu "Put ka energetskoj tranziciji" na Kopaonik biznis forumu.

Prema njegovim rečima MK grupa gradi tri vetroparka u Vojvodini, radi na projektu agrosolara u Kuli na 770 hektara, snage 660 megavata snage a taj projekat je vredan 340 miliona evra.

Dodao je da je MK grupa krajem prošle godine privela kraju izgradnju vetroparka u Krivaču.

"U maju ove godine ćemo otvoriti ovaj projekat, koji je vredan 165 miliona evra, snage je 105 megavata što je dovoljno da snabde strujom 75.000 domaćinstava", rekao je Janković.