1. mart 2023 10:40

EPS tužio firme "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen" i traži osam miliona dolara

Izvor: TANJUG

podeli vest

EPS tužio firme "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen" i traži osam miliona dolara

Foto: Tanjug/video, ilustracija

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije saopštila je danas da od firmi "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen", koje su bile angažovane na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO Kostolac, traži isplatu 3,88 miliona (3.887.127,48) dolara sa kamatom, za ono što je EPS platio izvođačima radova za radove koji nisu izvedeni ili nisu kvalitetno izvedeni.

EPS je naveo da je 10. avgusta 2022. Privrednom sudu u Beogradu podneo tužbu protiv firmi "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen".

EPS, takođe, potražuje od tih firmi i 4,29 miliona (4.293.465,62) dolara sa kamatom na ime naknade štete koju EPS trpi ili će trpeti.

Ta šteta se odnosi na trošak za izvođenje radova na demontaži i uklanjanju opreme i materijala koji su isporučeni ili ugrađeni, ali su neupotrebljivi, na trošak za izvođenje radova na popravci nekvalitetno izvedenih radova na izgrađenom delu pruge, što podrazumeva i nabavku adekvatne opreme i materijala, na troškove izgradnje nedostajućeg dela pruge, kao i na čuvanje i uništenje specifične opreme koja se skladišti i uništava u skladu sa posebnim propisima.

Pripremno ročište koje je održano 16. januara ove godine odloženo je za 25. maj sa ciljem da se pokuša mirno rešenje spora.

EPS je i ranije preduzeo mere u ovom slučaju i 4. oktobra 2019. godine aktivirana je bankarska garancija od "Italiana Costruzioni" i naplaćen je iznos od 4.217.336,40 dolara.

"Na ovom slučaju u vezi sa izgradnjom industrijskog koloseka u TE – KO Kostolac, EPS profesionalno sarađuje sa svim državnim organima", navedeno je u saopštenju EPS-a.

Ogranak italijanske firme "Italiana costruzioni S.p.A" u Beogradu je prošle sedmice saopštio, povodom hapšenja 22. februara šestoro ljudi osumničenih za malverzacije u EPS-u, da je, kao i EPS, firma pretrpela štetu od više miliona dolara i bila žrtva prevare u kojoj je učestvovao i njen bivši zakonski zastupnik.

"Upravo iz ovog razloga, uprava društva je odmah po otkrivanju nezakonitih radnji smenila tadašnjeg zakonskog zastupnika, B.V.S, 2019. godine i podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu, po kojoj su uhapšena navedena lica", navedeno je u saopštenju.

U ovom krivičnom postupku "Italiana costruzioni S.p.A" će se, kako je navedeno, pridružiti gonjenju i zahtevati naknadu štete.