8. mart 2023 09:03

U kompaniji Srbija Ziđin Koper zaposleno skoro 1.000 žena, 277 njih radi u proizvodnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

U kompaniji Srbija Ziđin Koper zaposleno skoro 1.000 žena, 277 njih radi u proizvodnji

Foto: Tanjug video

BOR - U kompaniji Srbija Ziđin Koper zaposlena je 971 žena, od kojih njih 277 radi u neposrednoj proizvodnji.

Tačnije, od više od 6.100 radnika, šestinu u Srbija Ziđin Koper čine žene, koje obavljaju i brojne menadžerske poslove, odnosno njih 109 radi na rukovodećim pozicijama.

U kompaniji Srbija Ziđin Koper žene rade i na kopu, u flotaciji, topionici, ali i u jami. Spuštaju rudare u jamu, nadziru drobljenje rude, kontrolišu mlevenje, voze teške kamione, upravljaju rudarskom mehanizacijom, ali je i popravljaju.

Inženjerka mašinstva Zorka Jovanović 10 godina zadužena je u kompaniji za ispravnosti prateće rudarske mahnizacije na površinskom kopu Veliki Krivelj. U radionici elektromašinskog održavanja pri ovom rudniku, gde radi 250 ljudi, ona je jedina dama.

"Brinem o ispravnosti 16 mašina. Reč je o buldodžerima, grejderima, rovokopačima i utovarivačima. Kada se neki od njih pokvari, moj posao je najpre da obavim dijagnostiku i detektujem mesto i vrstu kvara. Potom im, kao pravom pacijentu, izmerim pritisak i radnu temperaturu i na osnovu toga procenim opšte stanje", rekla je Jovanović za Tanjug.

Dodaje da je detaljan pregled mašine preduslov za efikasno otklanjanje bilo kakvog kvara.

Prema njenim rečima sebe je oduvek videla u rudniku i smatra to prirodnim tokom stvari, budući da je četvrta generacija svoje porodice koja se bavi rudarenjem.

"Moj pradeda je bio poslovođa u flotaciji, a ja sam samo nastavila tradiciju. Ovo je posao za one koji vole izazove i spremni su odricanja. Najzadovoljnija sam kada vidim da sve mašine rade i da moje kolege bezbedno upravljaju njima", rekla je Jovanovićeva.

Tvrdi da žene kada vole svoj posao, imaju snagu da pomeraju stene, baš kao i mašine o kojima ona brine.

"Mladim devojkama koje se ustručavaju da krenu ovim putem poručila bih da budu istrajne, čvrste i izdržljive, Žene mogu apsolutno sve", zaključila je ona.

Sa njom je saglasna i mlada Zaječarka Marija Milić, koja se u kompaniji Srbija Ziđin Koper zaposlila pre tri godine.

Studirala je na Tehničkom fakultetu u Boru, a u kompaniju je 2020. godine došla kao praktikant, posle čega je i zvanično dobila posao u ovoj kompaniji.

Danas Marija, u novoj kriveljskoj flotaciji, radi kao tehnolog proizvodnje i prati sve parametre u procesu flotiranja rude.

"U flotaciji ima mnogo žena. Neke od njih su smenski inženjeri i rade direktno u proizvodnji, a ima ih i u komandnoj sobi, i na transportu rude, kao i na uzorkovanju materijala. Dame ove poslove obavljaju pedantnije i preciznije, pa imaju predispozicije da budu uspešnije od muškaraca u ovakvoj vrsti posla", rekla je Milićeva.

Kako kaže posao nije fizički težak, ali jeste odgovoran.

"Važna je samo jaka volja, jer upornosti i ulaganje u sebe se uvek ispate", istakla je ona.