13. decembar 2022 11:16

Vojvodinašume donirale 2.600 sadnica Bačkoj Topoli i Čantaviru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vojvodinašume donirale 2.600 sadnica Bačkoj Topoli i Čantaviru

Foto: Shutterstock.com/Chamille White, ilustracija

NOVI SAD - Više od 2.600 sadnica Vojvodinašume donirale su Bačkoj Topoli i Čantaviru, a od početka sezone sađenja ukupno je širom Vojvodine poklonjeno gotovo 5.000 sadnica.

U informaciji Vojvodinašume navode da su se kao partner uključili kako bi se promenila slika Bačke Topole kao opštine koja ima 0,3 posto površine pod šumom.

Donirano je 1.970 komada sadnica bele topole, hrasta lužnjaka, američkog jasena, kelreuterije i bagrema, koje su posađene na prostoru vašarišta u Bačkoj Topoli, kao i u Gunarošu, Novom Orahovu, Pobedi, Pačiru i Staroj Moravici

Za vetrozaštitni pojas dug 3,5 kilometra uz put Bačko Dušanovo-Tornjoš MZ Čantavir, donirano je 680 sadnica srebrnog javora, mleča, gorskog javora, jablana i duda.

U sezoni pošumljavanja jesen 2022/proleće 2023. „Vojvodinašume“ su lokalnim samoupravama, obrazovnim ustanovama, raznim institucijama i fizičkim licima poklonile ukupno 4.690 komada sadnica šumskih i ukrasnih vrsta drveća, čija vrednost iznosi 583.460 dinara.

Direktor "Vojvodinašuma" Roland Kokai ocenio je da je u Vojvodini nedostatak slobodnog zemljišta razlog zašto za kratko vreme nije moguće da se šumovitost značajnije popravi.