30. jun 2023 18:59

Srbija Ziđin Koper pomaže sanaciju posledica poplava na području Bora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srbija Ziđin Koper pomaže sanaciju posledica poplava na području Bora

Foto: TANJUG/Srbija Ziđin Koper/ M. Stojčev

BOR - Kompanija Srbija Ziđin Koper saopštila je danas da je ustupila svoje rudarske mašine za sanaciju puteva oštećenih prilikom junskih poplava na području Bora, navodeći da bi šteta od poplava na tom području bila daleko veća da po odluci njenog rukovodstva Kriveljska reka nije preusmerena na površinski kop rudnika kako ne bi potpuno poplavila selo Veliki Krivelj.

Kako navodi Srbija Ziđin Koper, eksploatacija rude u površinskom kopu je obustavljena pošto se, usled velike količine vode i mulja, stvorilo veliko „jezero“ duboko 35 metara koje se nalazi na dnu kopa, a za koje će biti potrebna dva do tri meseca da se isuši i očisti od mulja, granja i svega ostalog što je reka usput ponela sa sobom, a što se punih 12 sati „lagerovalo“ u utrobi rudnika.

Mehanizacija javno-komunalnih preduzeća uveliko radi u ataru Krivelja, a od juče njima su se pridružile i mašine Srbija Ziđin Koper.

Zajedno sa predstavnikom Saveta mesne zajednice Krivelj Daliborom Stankovićem, delegacija Srbija Ziđin Koper obišla je sve lokacije koje po mišljenju meštana sela urgentno treba sanirati.

Inspekcijom na terenu utvrđeno je da su oštećeni putevi koji vode do nekoliko domaćinstava u Banjici, kao i kanal iznad ovog naselja.

Potrebna je i sanacija klizišta koje se pojavilo na putu Krivelj selo-Mali Krivelj, kao i mosta kod Ujove reke, ukazali su Kriveljani, kako je saopštila kompanija Ziđin.

Šef Kabineta generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Branislav Dobromirović istakao je da je u naselju Banjica sedam domaćinstava nakon poplava doslovce ostalo odsečeno od ostatka Krivelja, pa je prioritet da se taj put što pre popravi.

"Reč je o deonici dužine oko dva kilometra, koju ćemo nakon sanacije nasipati i rizlom. Kanal iznad Banjice ćemo očistiti i položiti nove betonske cevi. Ti poslovi su u toku i obavljaju se kompanijskom kombinovanom mašinom, a utovarivače i kamione angažovaćemo u sanaciji klizišta i mosta kod Ujove reke", objasnio je Dobromirović.

Kako je navedeno, posledice vodene stihije se i dalje osećaju i biće potrebno neko vreme da se sanira celokupna šteta i u rudniku i na putevima i mostovima u okolnim naseljima.

"Ipak, menadžment kompanije se slaže da, kada se donose odluke da li poplaviti rudnik ili spasiti selo, ili da li staviti svoje zaposlene, znanje i mehanizaciju u korist zajednice koja se bori sa posledicama vodene bujice koja je zadesila ceo istok Srbije, nema mesta za dvojbu", saopštava Srbija Ziđin Koper.