5. avgust 2023 16:22

Ziđin Koper: Želimo da Srbija bude druga u Evropi po proizvodnji bakra i zlata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ziđin Koper: Želimo da Srbija bude druga u Evropi po proizvodnji bakra i zlata

Foto: ZIĐIN KOPER SRBIJA/I. MITROVIĆ

BEOGRAD - Generalni direktor Srbija Ziđin Koper, Ću Guodžu, čestitao je danas Dan rudara Srbije svim zaposlenim u toj kompaniji i u čitavoj rudarskoj industriji, i naglasio da nastavljaju da grade moderno, zeleno i održivo rudarsko preduzeće, čiji je cilj da Srbija postane druga zemlja u Evropi po proizvodnji bakra i zlata.

"Povodom veličanstvenog praznika, Dana rudara Srbije, upućujem najiskrenije čestitke zaposlenima u Srbiјa Ziđin Koper, Srbija Ziđin Majning, građanima Bora i Majdanpeka, kao i ostalima koji su zaposleni u rudarskoj industriji", rekao je Ću Goudžu i naglasio da privredne aktivnosti dve Ziđinove podružnice u Srbiji danas doprinose sa oko 2,5 odsto srpskom BDP-u.

Ću Guodžu je istakao i da duboko poštuje težak i visokorizičan posao rudara, da ceni rad i trud zaposenih.

Generalni direktor Ziđin Koper izrazio je i zahvalnost i divljenje rudarima i svima ostalima zaposlenim u kompaniji zbog zalaganja u obavljanju jednog od najzahtevnijih poslova i istrajnosti da iz meseca u mesec povećavaju proizvodnju.

"Zahvaljujući rudarima, metalurzima, floterima i ostalim strukama, kompanija svakim danom napreduje, a sa njom i cela srpska privreda. Zato sam ponosan na sve zaposlene. Posebno hvala želim da uputim rudarima površinskog kopa 'Veliki Krivelj' i spasilačkoj četi rudnika 'Jama' zbog izuzetne hrabrosti, požrtvovanosti i rudarske solidarnosti koju su ispoljili u vanrednim situacijama i akcijama spasavanja ljudi i imovine od požara i poplava", naveo je generalni direktor.

Budućnost rudarstva je, kako je naveo u investicijama, otvaranju novih rudnika, a time i novih radnih mesta, povećanju produktivnosti, većoj socijalnoj sigurnosti i boljim uslovima rada.

"Kineska korporacija je u Srbiji, odnosno u Boru i Majdanpeku dosad zaposlila oko 8.000 ljudi, a ako se tome dodaju i radnici angažovani kod lokalnih dobavljača koji kompanijama Srbija Ziđin Koper i Ziđin Majning pružaju usluge i obezbeđuju razne materijale, po projektima Ziđin Grupe u Srbiji bi potencijalno moglo da bude otvoreno više od 10.000 radnih mesta", naveo je on.

Prema njegovim rečima, a kako se navodi u saopštenju kompanije, privredne aktivnosti dve Ziđinove podružnice u Srbiji danas doprinose sa oko 2,5 odsto srpskom BDP-u.

"Svi naši uspesi i dostignuća ne bi bili mogući bez velike podrške Vlade Republike Srbije", rekao je on i izrazio uvrenje da će i ubuduće uz pomoć Vlade Srbije i svih slojeva društva, zaposlenih i građana uspeti da ostvare planove koji u krajnjem ishodu Srbiju treba da dovedu do drugog mesta u Evropi po proizvodnji bakra i zlata.

Kaže da je njihova obaveza i da primenom svetskih standarda i modernih tehnologija u poslovanju, građanima obezbede zdravu životnu sredinu i da rudarstvo razvijaju za dobrobit celog društva.

"Ulaganjima u ekologiju i zaštitu životne sredine, naučne i tehnološke inovacije, kao i u društvenu odgovornost Srbija Ziđin Koper nastavlja da gradi moderno, zeleno i održivo rudarsko preduzeće sa prvoklasnim ekonomskim i društvenim prednostima, pa je na dobrom putu da vrati staru slavu, koju je nekadašnjem RTB-u Bor svojevremeno širom sveta pronosila rekordna proizvodnja bakra", naveo je on i poželeo radnicima da sa istom energijom i elanom kojim su nedavno branili selo Krivelj i rudnik "Veliki Krivelj" od poplave, iz dana u dan razvijaju rudarstvo zarad boljeg društva i postižu rezultate kojim će se Srbija Ziđin Koper ponositi.

Iz kompanije podsećaju da je za pet godina Ziđin Grupa u Srbiji uložila 2,95 milijardi dolara, što je, kako kažu, daleko više od ugovorenog iznosa ulaganja na koji se obavezala Sporazumom o strateškoj saradnji sa Vladom.

"Na ime poreza i taksi državi je isplaćeno 586 miliona dolara, dok je za socijalne doprinose izdvojeno 930 miliona. Društvenu odgovornost Ziđin Majning Grupa dokazala je kroz investicije i donacije u vrednosti 7,88 miliona dolara. Ulaganjima u infrastrukturu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, kulturu i sport značajno je doprinela smanjenju siromaštva u lokalnoj zajednici", naveli su iz kompanije i dodali da su u unapređenje životne sredine uložili 288 miliona dolara, da su ozelenili 3,93 miliona kvadratnih metara i zasadili pola miliona sadnica.