25. septembar 2023 20:34

Železnice Srbije predstavile projekte modernizacije na skupu CER-a u Poljskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Železnice Srbije predstavile projekte modernizacije na skupu CER-a u Poljskoj

Foto: Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija

BEOGRAD - Generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan učestovovao je na 72. Generalnoj skupštini Zajednice evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER) u poljskom gradu Gdanjsku, i učesnike skupa upoznao sa projektima modernizacije železničke infrastrukture u Srbiji, saopštile su Infrastrukture železnice Srbije.

Infrastruktura železnica Srbije punopravni je član ove međunarodne železničke organizacije i uključena je u realizaciju više projekata koje organizuje CER.

Šurlan je posebno istakao uspešnu saradnju Infrastrukture železnice Srbije sa Evropskom investicionom bankom u realizaciji tih projekata i predstavnike evropskih železnica upoznao koliku ulogu i značaj ima kada Evropska investiciona banka učestvuje u finansiranju projekata modernizacije u Srbiji.

Istovremeno, on se tokom ovih razgovora informisao i o pravcima razvoja železnice na starom kontinentu i sa svojim kolegama razmenio iskustva o daljem napretku i svim komparativnim prednostima kada je o ovom saobraćajnom sistemu reč.

Nakon pozdravnih govora predsedavajućeg CER-a i generalnog direktora Poljskih državnih železnica na Generalnoj skupštini, održana je uvodna sesija i razmena mišljenja o finansiranju železnica, kojoj je prisustvovao i potpredsednik Evropske investicione banke Kris Peters.

Kako se navodi, na Skupštini Zajednice evropskih železnica bilo je reči o prioritetima buduće politike CER-a i aktivnostima, koje ova organizacija preduzima sa ciljem lobiranja za interese železničkog sektora pred institucijama Evropske Unije.

Dodaje se da su među tim aktivnostima bile ažuriranje dokumenta o stavu o reviziji smernica za državnu pomoć železnicama, zatim Uredba o upravljanju kapacitetima i saobraćajem u evropskom železničkom prostoru, uspostavljanje jedinstvene metodologije za izračunavanje emisije gasova staklene bašte različitih vidova transportnih usluga, kao i unapređenje usluga za korisnike i pitanje mogućih izvora finansiranja železnice.

U okviru jedne od ključnih tema, prezentovane su aktivnosti koje CER sprovodi u cilju promovisanja zapošljavanja žena u železničkom sektoru.

Sve članice CER-a su pozvane da daju prioritet implementaciji posebnog Sporazuma sa merama za unapređenje položaja žena na železnici, čiji potpisnik je i Infrastruktura železnice Srbije.

Nakon administrativnih i statutarnih pitanja, obavljen je izbor predsednika, četiri podpredsednika i 11 članova Upravnog odbora za period 2024-2025, a bilo je reči i o budućem procesu popunjavanja pozicije izvršnog direktora u periodu nakon 2024. godine.

Generalna skupština Zajednice evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija organizovana je u isto vreme kada je u Gdanjsku održan i veliki Internacionalni železnički sajam TRAKO.