30. oktobar 2023 16:13

Priboj: FAP obeležio 70 godina postojanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Priboj: FAP obeležio 70 godina postojanja

Foto: TANJUG/DRAGAN NIKOLIĆ

PRIBOJ - Korporacija "FAP" a.d. Priboj, započela je svoje poslovanje pod ovim imenom na današnji dan pre 70 godina, kada je proizvedeno sedam kamiona nosivosti do šest tona i to po licenci austrijskog Saurera.

Prema rečima drirektora Fabrike automobile Priboj, Milutina Živkovića, prvo vozilo proizvedeno u gradu na Limu nazvano je "Labud" i prešlo je neverovatnih million kilometara.

"Kako se povećavala proizvodnja, povećavala se snaga i nosivost vozila, pa je sedamdesetih godina proizvedeno 7.000 kamiona, a instalisani kapaciteti su bili 10.000 vozila godišnje. Do sad je u Fabrici automobila Priboj proizvedno 160.000 vozila, koja krstare širom sveta i na pet kontinenata", kazao je Živković.

Pored kamiona različite nosivosti, u FAP-u su proizvođeni gradski, međugradski i turistički autobusi, a 1965. godine je proizvedeno i prvo vojno vozilo za potrebe tadašnje JNA.

FAP je u svoje zlatno doba sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, zapošljavao 7.000, a sa kooperantima i svih 14.000 radnika.

Devedesetih godina prošlog veka prizvodnja počinje da stangnira. Sankcije i tranzicija učinili su da proizvodnja bude svedena na minimum.

"Oporavk FAP-a počinje poslednjih nekoliko godina, kada država obezbeđuje sredstva za tehničko - tehnološki oporavak proizvodnih kapaciteta i opreme i kada FAP postaje deo grupacije odbrambene industrije Srbije. Danas se u FAP-u proizvode namenska vozila za potrebe Vojske Srbije, a u toku su pregovori za proizvodnju vozila sa specijalnim nadgradnjama", zaključio je direktor.

Jedan pogon FAP-a od 27 hektara pretvoren je u "Slobodnu zonu Priboj", u kojoj egzistira nekoliko domaćih i inostranih kompanija i gde je zaposleno 700 radnika.

U samom FAP-u trenunto je zaposleno oko 300 radnika.