6. februar 2024 17:10

Krušik: Nije bilo protivpravnog otpuštanja viška zaposlenih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Krušik: Nije bilo protivpravnog otpuštanja viška zaposlenih

Foto: KRUŠIK

VALJEVO - Rukovodstvo Holding korporacije Krušik saopštilo je da u toj kompaniji nije bilo protivpravnog otpuštanja viška zaposlenih i da je poštovan Zakon o radu i Kolektivni ugovor.

Kako je saopštio Krušik povodom iznošenja informacija u pojedinim medijima u kojima se ova firma optužuje da je protivpravno otpuštala višak zaposlenih, rukovodstvo navodi da je 31. januara najavljen Plan i Predlog programa za rešavanja viška zaposlenih na zakonit i transparentan način, kao i da je o potrebi ukidanja određenih radnih mesta obaveštena Nacionalna služba za zapošljavanje da iznese mišljenje na predlog programa i ponudi mere za zbrinjavanje zaposlenih.

"Krušik će aktivno delovati na pronalaženju najboljih rešenja za zbrinjavanje zaposlenih u drugim kompanijama na području Valjeva i suzbijanju potencijalnih posledica koje prestanak radnog odnosa nosi sa sobom", poručuje rukovodstvo Krušika.

Kako je istaknuto, navodi predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranke Savić da Krušik nije poslovao u skladu sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom su neistiniti i lako proverljivi.

Takođe, više od 130 članova napustilo je ASNS, tako da taj sindikat trenutno ima podršku svega 9,7 odsto zaposlenih, navodi se na sajtu kompanije.

Četiri od pet sindikata Krušika imaju reprezentativnost i, kako se navodi, kompanija na jasan i transparentan način informiše sindikalne predstavnike o svim novinama koje se tiču zaposlenih.

Na kraju svake kalendarske godine, rukovodstvo kompanije upoznaje sindikate i rukovodioce organizacionih celina sa ostvarenim poslovnim rezultatima i strateškim ciljevima za nastupajuću godinu i naredni trogodišnji period.

Rukovodstvo kompanije tvrdi da na neosnovanosti medijskih napada ukazuje i činjenica da se određeni broj zaposlenih dobrovoljno javio radi ostvarivanja prava na otpremninu i raskid radnog odnosa i pre donošenja konačne odluke o rešavanju viška zaposlenih, a izraženo je povećano interesovanje zaposlenih za ostvarivanje radnog odnosa u drugim kompanijama.

Prema zvaničnim evidencijama, dostupnim i Nacionalnoj službi za zapošljavanje i sindikatima, niko od zaposlenih nije prijavljen kao lice koje prema zakonu ne sme biti proglašeno viškom.

Takođe, nijedan predsednik sindikata nije proglašen viškom, navedeno je u saopštenju.

Kriterijumi za utvrđivanje lica koja su višak zaposlenih se primenjuju u situacijama kada se smanjuje broj izvršilaca na određenim radnim mestima, pri čemu deo zaposlenih na tim radnim mestima ostaje u radnom odnosu.

Kako se navodi, u konkretnom slučaju, gde se ukidaju konkretne organizacione celine, prema svim zakonskim i međunarodnim normama, uključujući i sudsku praksu, kriterijumi za utvrđivanje viška zaposlenih se ne primenjuju.

Donošenje poslovne odluke koja podrazumeva ukidanje dela organizacionih jedinica, osim iz ekonomskih, opravdano je i iz logističkih, kadrovskih i tehnoloških razloga.

Ovakav strateški okvir je prepoznat kao relanost Krušika i nužnost da opstane i oštroj konkurenciji na svetskom tržištu, navodi se u saopštenju.

Krušik je u protekloj godini organizovao socijalni program za dobrovoljni odlazak u penziju uz stimulativnu otpremninu za koji se prijavilo 67 zaposlenih.

Program je donet u skladu sa utvrđenim strateškim ciljevima koji garantuju stabilnost i dugoročnu održivost kompanije, navedeno je u saopštenju.