9. februar 2024 13:45

Fondacija Braća Karić donirala najmoderniju opremu za vrtiće Slovaka u Vojvodini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fondacija Braća Karić donirala najmoderniju opremu za vrtiće Slovaka u Vojvodini

Foto: Fondacija Braća Karić

BAČKI PETROVAC - Delegacija Fondacije Braća Karić, na čelu sa predsednicom Milankom Karić, posetila je danas predškolsku ustanovu "Včielka" u Bačkom Petrovcu i uručila četiri digitalne interaktivne table - televizora poslednje generacije.

Na tim televizorima deca mogu crtati, pisati, brisati, ali i emitovati i uređivati fotografije i video snimke, preko jednostavne i vrhunske tehnologije, koja je izuzetno laka za upotrebu.

Ekipa Fondacije Braća Karić uručila je mališanima i slatke paketiće, zajedno sa interaktivnim knjigama za decu, čiji je autor predsednica Fondacije Braća Karić Danica Karić.

Ovu ustanovu u četiri odvojene jedinice pohađa skoro pet stotina mališana slovačke nacionalnosti, a ona predstavlja čuvar tradicionalnih porodičnih vrednosti, istorije i nasleđa slovačkog naroda, navodi se u saopštenju.

Kroz rad i aktivnosti ove ustanove neguju se odnosi i prijateljstvo Srba i Slovaka i podstiču inicijative koje dodatno unapređuju te odnose.

Porodične vrednosti, tradicija i nasleđe su nešto za šta se porodica Karić uvek borila i zalagala, posebno kroz humanitarni rad Fondacije Braća Karić i to poslednjih 45 godina.

"Dobra dela i dobrota ne mogu ostati sakriveni, a kako je govorio Sveti vladika Nikolaj Velimirović 'Učini dobro i zakopaj pod kamen, ono će od kamena načiniti sebi jezik i objaviti se'. Pola veka humanitarnog rada Fondacije Braća Karić proslavljamo sa novim dobrim delima - pomažemo mališane naših prijatelja Slovaka, jer deca su najvažniji deo porodice, a porodica je najsigurnije mesto", poručila je Karićeva.

Mališani su za delgaciju fondacije pripremili predstavu u slovačkim narodnim nošnjama i izveli su nekoliko slovačkih narodnih pesama.

Predsednicu Fondacije Braća Karić Milanku Karić, direktorku Fondacije Ljubicu Vukotić i potpredsednika poslovene grupacije BK Tesla Tihomira Simića dočekale su direktora predškolske ustanove "Včielka" Ana Laćarak i predsednica opštine Bački Petrovac Jasna Šproh.

Nakon posete vrtiću, delegacija Fondacije uputila se u Opštinu Bački

Petrovac, gde je održan radni sastanak sa predsednicom i rukovodstvom

opštine, na kome su donete odluke i napravljeni planovi za buduće projekte u saradnji slovačke nacionalne manjine i Fondacije Braća Karić.

U doba četvrte tehnološke revolucije, dok digitalni svet postaje sve veći i važniji deo svakodnevice, Fondacija Braća Karić ide u korak sa vremenom i ohrabruje napredak i razvoj digitalnih veština kod najmlađe generacije.

Predškolska ustanova Včielka je pionir u Srbiji u primeni digitalnih tehnologija u radu sa mališanima - uveli su niz edukativnih igara u svakodnevnu primenu, a te igre su zapravo prvi dečiji koraci u svetu digitalne tehnologije i programiranja.

Igračke koje su mališani u ovim vrtićima do sada koristili uključivale su i digitalni mikroskop, kamere prilagođene deci, ali i najpopularniju igračku zvanu bee-bot, odnosno pčela-robot.

Ova donacija Fondacije Braća Karić će mališanima stvoriti nove mogućnosti za korišćenje postojećih digitalnih igračaka, ali i priliku da izmišljaju nove igre i da razvijaju maštu, komunikaciju, interakciju, koordinaciju i digitalne veštine.

Na ovaj način se nastavlja saradnja slovačke nacionalne manjine i Fondacije Braća Karić u Srbiji, koja traje već nekoliko decenija.

Fondacija Braća Karić neguje bratske veze sa slovačkim narodom kroz ono što je najvažnije - zajednički rad i dobra dela za bolje sutra dva prijateljska naroda.