7. mart 2024 14:02

U Srbija Ziđin Koperu šestina radnika su žene, rade i najteže poslove

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Srbija Ziđin Koperu šestina radnika su žene, rade i najteže poslove

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BOR - U kompaniji Srbija Ziđin Koper zaposleno je više od 6.000 radnika, a šestinu čine žene koje ne sede samo u kancelarijama, saopštila je danas ta kompanija.

Dame iz Srbija Ziđin Kopera zarađuju platu i na kopu i u jami, kao i u flotaciji ili topionici, spuštaju rudare u jamu, nadziru drobljenje rude, kontrolišu mlevenje, vikluju motore, rade kao varioci, voze teške kamione, upravljaju rudarskom mehanizacijom, ali je i popravljaju.

U Majdanpeku, gde rudu i jalovinu danonoćno prevoze 34 velika kamiona, dva marke belaz poverena su Ivani Zdravković i Nataši Stojanović

"Ljubav prema vožnji datira još iz ranog detinjstva. U porodici su svi vozači, pa sam samo nastavila tu tradiciju. Kada odrastate i živite u ovom gradu, prosto ne možete da ne volite velike kamione. Počela sam da vozim sa 18 godina i zaista uživam u tome", rekla je Ivana Zdravković.

Tridesetsedmogodišnja Nataša Stojanović podsetila je da ona i Ivana nisu prve žene za volanom velikih teškaša, pa su ih kolege bez ikakvog podozrenja odmah prihvatile.

U Rudniku bakra Majdanpek rade 173 dame, a Jasmina Marković u rudniku radi već četvrt veka kao pomoćnica rukovaoca tercijarnog drobljenja.

"Rad u zimskim uslovima zna da bude baš naporan, ali se čovek vremenom na sve navikne. Još od detinjstva radim fizički teške poslove, pa sam i ovaj odabrala sama. Već sa 10 godina pomagala sam roditeljima oko izgradnje kuće, donosila im kamenje, blokove i ostali materijal. Kopala sam i kanal za vodu, radila sve poljoprivredne poslove", zaključuje Jasmina.

Jelena Jovanović koja je varilac i u Rudniku bakra Majdanpek održava rudarsku mehanizaciju, rekla je da voli svoj poziv, pa često izlazi u susret i komšijama, koje umeju da je pozovu i zamole je za pomoć.

Tridesetosmogodišnja Slađana Sporić je elektromehaničarka koja već punih 10 godina u majdanpečkom ogranku Srbija Ziđin Koper vikluje motore.

Iako se premotavanjem motora i uopšte elektromehaničarskim poslovima bave pretežno muškarci, Slađa kaže da nikada nije razmišljala o promeni radnog mesta.