19. mart 2024 10:43

Nelt grupa učestvuje u projektu koji sprovodi Evropska svemirska agencija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nelt grupa učestvuje u projektu koji sprovodi Evropska svemirska agencija

Foto: Shutterstock.com/Dima Zel, ilustracija

BEOGRAD - Kompanija Nelt saopštila je danas da je učesnik projekta SPATRA (Space-Based Applications for Transport Monitoring and Management) koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom (EUSPA), a pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Kako se navodi, cilj ovog projekta koji je započeo u januaru i predviđa se da traje dve godine, je unapređenje transporta kroz inovacije evropske satelitske tehnologije.

Dodaje se da Nelt u projektu SPATRA učestvuje u ulozi krajnjeg korisnika usluge za drumski transport.

"Projekat SPATRA ima za cilj razvoj inovativnih aplikacija za drumski i železnički transport i logistiku koristeći evropsku mrežu satelita i tehnologiju za pozicioniranje vozila i dronova", piše u saopštenju.

Ističe se i da je njegov osnovni zadatak rešavanje ključnih izazova u transportu i logistici, unapređenje efikasnosti i održivosti transporta u Evropi, kao i podizanje svesti o evropskim satelitskim tehnologijama Galileo i Copernicus, kao i njihova promocija u zemljama van EU.

U saopštenju se podseća da je Nelt deo konzorcijuma koji čine kompanije: OHB (Nemačka), Twist robotics (Ukrajina), Zentrix Lab (Estonija i Srbija), Univerzitet u Nišu (Srbija).