7. februar 2023 13:55

BiH od EU dobila 70 miliona evra pomoći za energetsku stabilnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

BiH od EU dobila 70 miliona evra pomoći za energetsku stabilnost

Foto: Shutterstock.com/symbiot, ilustracija

SARAJEVO - Evropska komisija odobrila je 70 miliona evra pomoći Bosni i Hercegovini za suočavanje s posledicama poremećaja na tržištu energenata koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu, saopšteno je danas iz Delegacije EU u Sarajevu.

Navodi se da je iz sedišta EK Bosni i Hercegovini dostavljen potpisan sporazum o finansiranju paketa energetske podrške u vrednosti od 70 miliona evra kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u toj zemlji u suočavanju s rastućim cenama i obezbediti podrška energetskoj tranziciji.

Isplata prvog dela pomoći od 63 miliona evra će biti usloveljena pozitivnom ocenom Evropske komisije o provođenju mera vezanih za energetsku tranziciju zemlje, što ih je Savet ministara BiH usvojilo u decembru prošle godine.

"Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine doveo je do značajnog povećanja cena domaćinstvima, uključujući račune za energente. Evropska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a paket energetske potdrške osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima", izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Satler je pojasnio da će najugroženije porodicie dobiti više od dve trećine svih sredstava dodeljenih BiH, dok će ostatak biti usmeren ka poboljšanju energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru, prenela je Hina.

Paket energetske podrške zapadnom Balkanu najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon derj Lajen tokom svoje posete regionu oktobra prošle godine. Tim paketom za ove namene osigurano je ukupno milijardu evra.