20. maj 2023 15:14

INA i MOL dobili odobrenje EK za preuzimanje OMV Slovenija

Izvor: TANJUG

podeli vest

INA i MOL dobili odobrenje EK za preuzimanje OMV Slovenija

Foto: Shutterstock.com/Quinta, ilustracija

ZAGREB - INA I MOL dobili su konačno odobrenje Evropske komisije za preuzimanje OMV-a Slovenija, čiji se završetak očekuje do kraja juna, nakon čega će hrvatska kompanija povećati svoj udeo u slovenačkom OMV sa sadašnjih 7.75 na 33 posto.

Kako je saopšteno iz INE, MOL Grupa, čija je čkabucam dobila je odobrenje Evropske komisije čime su ispunjeni svi uslovi za preuzimanje 92.25 posto udela u OMV-u Slovenija. Odobrenje dolazi nakon sprovedene dubinske analize MOL Grupe potencijalnog preuzimanja maloprodajne mreže OMV Slovenije.

Kao preduslov za pozitivnu odluku Evropske komisije o preuzimanju OMV-a, MOL Grupa je u martu sklopila ugovor o prodaji 39 benzinskih stanica Shellu iz svoje buduće kombinovane maloprodajne mreže u Sloveniji.

Zaključivanje transakcije s OMV-om Slovenija očekuje se do 30. ljuna, a istovremeno će se, kažu u INI, sprovoditi sporazum između MOL-a i INE prema kojem će hrvatska kompanija pvoećati svoj udeo u OMV-u Slovenija sa sadašnjih 7.75 posto na 33 posto.

"Preuzimanje poslovanja OMV-a u Sloveniji omogućiće INI i MOL-u iskorištavanje celokupnih proizvodnih, logističkih i rafinerijskih kapaciteta u široj srednjevropskoj regiji u većoj meri nego danas, a MOL Grupa će u partnerstvu sa INA postati drugi najveći igrač na slovenačkom tržištu", navodi se u saopštenju, prenela je Hina.

Dodaje se da je "na nivou MOL Grupe izraženo uverenje da će tržišno takmičenje u Sloveniji dodatno ojačati ovom transakcijom i završetkom popravnih mera za zaštitu tržišnog takmičenja" jer će, kako se navodi, "pojava jakog drugog igrača izvršiti pritisak na dominantnog pružaoca usluga što je rezultirati boljim cenama i kvalitetom za sve kupce u Sloveniji".

Vodeći tržišni udeo u prodaji goriva u Sloveniji trenutno ima Petrol.