6. decembar 2023 15:17

EIB: Nastaviće se pooštravanje na strani ponude kredita u regionu

Izvor: TANJUG

podeli vest

EIB: Nastaviće se pooštravanje na strani ponude kredita u regionu

Foto: Shutterstock.com/THICHA SATAPITANON, ilustracija

BEOGRAD - Istraživanje bankarskog kreditiranja u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CIJIE) za drugu polovinu 2023, koje je sprovela Evropska investiciona banka (EIB) pokazuje da će se pooštravanje na strani ponude kredita u regionu nastaviti.

Kako se navodi u saopštenju EIB-a, istraživanje je pokazalo i da se raskorak između ponude i tražnje smanjio u odnosu na prethodni period, ali da je ponuda kredita i dalje ograničena u Srbiji, Albaniji, u Severnoj Makedoniji, kao i Bosni i Hercegovini.

Tražnja za kreditima je ostala stabilna, ali se očekuje manji rast, a negativan doprinos tom trendu dale su fiksne investicije i bankarske usluge za stanovništvo, naročito segment stambenih kredita čiji se oporavak očekuje u narednom periodu.

"Suprotno ranijim negativnim očekivanjima, kvalitet kredita se u prethodnih šest meseci poboljšao. Međutim, imajući u vidu sporiji ekonomski rast i više kamatne stope, banke u narednom periodu očekuju porast problematičnih kredita", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da uprkos tome, sve veći broj banaka, odnosno 50 odsto pokazuje nameru da selektivno proširi svoje poslovanje u regionu ili da zadrži isti obim, dok je taj procenat u prethodnom istraživanju bio 45 odsto.

Istraživanje je pokazalo i da većina regionalnih filijala ostvaruje veću profitabilnost nego njihove grupacije u celini u pogledu prinosa na ukupnu imovinu i na sopstveni kapital, naročito u Češkoj i u Severnoj Makedoniji.

Međutim, iz perspektive banaka, u nekim zemljama ovi parametri beleže značajan pad u odnosu na prethodno istraživanje.

Dodaje se i da preko 50 banaka u Albaniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji trenutno ukazuje na nižu profitabilnost, u poređenju sa rezultatima na nivou svojih grupacija.

Potpredsednik EIB Kirijakos Kakouris rekao je i da rezultati istraživanja ukazuju da ograničavanje ponude kredita koje je počelo 2022. zbog rata u Ukrajini, inflacije, visokih kamatnih stopa i usporavanja privrednog rasta i dalje traje.

"Pooštravanje uslova kreditiranja pogađa sve poslovne segmente, naročito mala i srednja preduzeća. Ovde će EIB Global nastaviti da igra značaju ulogu preko svojih finansijskih posrednika kroz povoljno finansiranje malih biznisa u regionu, kako bi im se omogućilo da lakše pristupe finansijskim sredstvima, dekarbonizuju i prošire svoje poslovanje, kao i da otvore nova radna mesta", kazao je on.

U saopštenju se dodaje da je glavni ekonomista EIB-a Debora Revoltela, izjavila da je ovo istraživanje ključni alat za praćenje kretanja u bankarskom sektoru, kao i faktora koji utiču na kreditne standarde i uslove u regionu.

"Ono nam omogućuje da razumemo izazove sa kojima se banke suočavaju i pruža nam dragocen uvid u finansijske potrebe preduzeća i domaćinstava. Rezultati koje smo dobili doprineće efikasnijem donošenju odluka i definisanju odgovarajućih politika", tvrdi ona.

Podseća se da je EIB institucija dugoročnog kreditiranja Evropske unije, u vlasništvu država članica EU i ona obezbeđuje finansijska sredstva i stručnu pomoć za projekte koji doprinose ciljevima evropske zajednice.

Dodaje se i da istraživanje bankarskog kreditiranja u regionu (CESEE) EIB sprovodi svakih šest meseci, anketirajući oko 15 međunarodnih bankarskih grupa i 85 lokalnih filijala ili nezavisnih lokalnih banaka u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi.