3. januar 2023 15:55

Bugarska obezbedila dugogodišnji pristup gasnoj mreži i terminalima Turske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bugarska obezbedila dugogodišnji pristup gasnoj mreži i terminalima Turske

Foto: Shutterstock.com/Golden Dayz, ilustracija

SOFIJA - Sofija i Ankara su danas postigle dogovor po kome će Bugarska imati dugogodišnji pristup gasnoj mreži i terminalima Turske.

Predstavnici bugarske državne kompanije Bulgargaz i turskog Botasa potpisali su ugovor na 13 godina, koji garantuje Sofiji pristup turskim terminalima za tečni prirodni gas, prenosi AP.

Bugarski ministar energetike Rozen Hristov saopštio je da ovaj dogovor rešava bugarski problem nedostatka infrastrukture za tečni prirodni gas.

Prema ovom dogovoru, Bugarska će kupovati tečni gas na međunarodnom tržištu, a on će biti dostavljen i obrađen u turskim LNG terminalima, da bi preko gasovoda kompanije Botas bio na kraju isporučen u Bugarsku.

Bugarska je pre ruskog napada na Ukrajinu bila skoro sasvim zavisna od ruskog gasa, ali joj je Moskva u aprilu prošle godine obustavila snabdevanje zbog odbijanja zvanične Sofije da gas plaća u rubljama, podseća agencija.

Sofija sada traži energetske altenative za razumnu cenu, a već je potpisala ugovor sa Azerbejdžanom koji joj garantuje skoro milijardu kubnih metara prirodnog gasa preko turskih gasovoda.