6. januar 2023 13:11

Evropska komisija: Solidan početak prelaska na evro u Hrvatskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija: Solidan početak prelaska na evro u Hrvatskoj

Foto: AP/Armin Durgut

BRISEL - Istraživanje Evropske komisije pokazuje da je prelazak na evro u Hrvatskoj od 1. januara, dobro napredovao u početnoj fazi.

EK izveštava da je većinski, 51 odsto gotovinskih plaćanja u radnjama, izvršen u evrima 5. januara.

Velika većina transakcija, 93 odsto, dovela je do toga da su potrošači dobili kusur samo u evrima, 35 odsto ispitanika u Hrvatskoj reklo je da ima novčanice evra, a 36 odsto ih je navelo da nose samo evro kovanice.

Povlačenje novčanica i kovanog novca kune iz opticaja počelo je u decembru i do 31. decembra povučeno je 55 odsto novčanica kuna i jedna trećina kovanog novca kuna.

“Hrvatski maloprodajni sektor dobro se nosi sa procesom promene i paralelnim rukovanjem dve valute. Nisu prijavljeni veći problemi u vezi sa redovima ili problemima na blagajni. Konverzija bankomata je takođe protekla bez problema, sa 70 odsto svih bankomata koji već distribuiraju evro novčanice od prvog sata 1. januara 2023. godine. Broj i obim podizanja novca ostali su na uporedivim nivoima kao pre prelaska na evro”, saopštava Komisija.

Izvršno telo Unije dodaje da hrvatske vlasti preduzimaju aktivne mere u skladu sa Zakona o evru, kako bi zaštitile potrošače i odgovorile na zabrinutost u vezi sa zloupotrebom povećanja cena u periodu prelaska.

“Dvostruko beleženje cena u kunama i evrima postalo je obavezno 5. septembra 2022. godine i tako će ostati do kraja ove godine. Uveden je Etički kodeks poslovanja kako bi se osigurala stabilnost cena i kako bi se pomoglo preduzećima da pravilno preračunaju cene, bez neopravdanih povećanja. Nacionalni inspekcijski organ ima zadatak da prati i kontroliše cene i može preduzeti odgovarajuće mere u slučaju kršenja”, izvestila je EK.

Komisija će nastaviti da prati prelazak Hrvatske na evro i da anketira hrvatske građane u narednim nedeljama.