20. februar 2024 11:14

Evropska investiciona banka će uložiti 36 miliona evra u izgradnju vetroparka Vlašić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska investiciona banka će uložiti 36 miliona evra u izgradnju vetroparka Vlašić

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

LUKSEMBURG - EIB Global, finansijski ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti van Evropske unije, potpisao je kredit od 36 miliona evra za izgradnju vetroparka Vlašić blizu grada Travnika u Bosni i Hercegovini.

Očekuje se da će nova vetroelektrana ojačati snabdevanje energijom i povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju Evropske investicione banke.

U projekat su, takođe, uložena sredstva iz grantova Evropske unije u iznosu od 21 milion evra koje je EU dodelila u decembru 2023. godine preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), dodaje se u saopštenju.

Vetropark će imati do 18 vetroturbina koje će biti povezane na nacionalnu energetsku mrežu i očekuje se da će proizvoditi 115 gigavat-sati (GWh) električne energije godišnje.

"Ova strateška investicija pokazuje odlučnost EIB-a da poveća svoju finansijsku i tehničku podršku za rešavanje izazova u vezi sa zelenom tranzicijom u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana", rekao je potpredsednik Evropske investicione banke Kirijakos Kakuris.

Vrednost projekta vetroelektrane Vlašić je procenjena na više od 91 milion evra.

"Realizacija ovakvih projekata je važna za celu Bosnu i Hercegovinu, a nadam se da će ih u budućnosti biti još mnogo", rekao je ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić.