10. januar 2023 13:32

Cene stanova u Hrvatskoj nastavljaju da rastu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cene stanova u Hrvatskoj nastavljaju da rastu

Foto: Shutterstock.com/studiovin, ilustracija

ZAGREB - Cene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromesečju prošle godine u proseku porasle su za 2.8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok se na godišnjem nivou rast cena ubrzao na 14.8 posto, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Time je nastavljen rast cena stambenih nekretnina na godišnjem nivou koji u Hrvatskoj traje od drugog tromesečja 2017.

Novi stambeni objekti u trećem tromesečju 2022. poskupeli su u proseku za 2.6 posto u odnosu na drugi kvartal. U odnosu na treće tromeseče 2021. godine, cene novogradnje ojačale su za 17.4 posto, pokazuje izveštaj DZS.

Cene postojećih stambenih objekata više su za 2.9 posto na kvartalnoj, a 14.5 posto na godišnjem nivou.

Cene stambenih objekata u trećem tromesečju 2022. u odnosu na drugi kvartal iste godine u proseku su za grad Zagreb više za 4.1 posto, za Jadran 2.8 posto, dok su za ostala područja niže za 0.8 posto.

I na godišnjem su nivou cene stambenih objekata u Zagrebu porasle, u proseku za 17.9 posto. Na Jadranu je rast iznosio 12.8 posto, a na ostalim područjima 13.9 posto, pokazuju statistički podaci.

O tome šta će se dogoditi nakon ulaska Hrvatske ušla u evrozonu govorio je nedavno Boro Vujović, vlasnik agencije za promet nekretnina.

"Što se tiče prelaska na evro, ništa se nije promenilo, to je već ukalkulisano u cene koje imamo danas", rekao je Vujović za HRT.