13. mart 2024 15:30

EBRD predstavio investicioni fond za podršku preduzećima vredan 70 miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

EBRD predstavio investicioni fond za podršku preduzećima vredan 70 miliona evra

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas investicioni Fond za podršku preduzećima, ENEF II vredan 70 miliona evra, koji je osnovan sredstvima (EBRD), Evropske unije (EU), Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i Nemačke razvojne banke (KfW).

Kako je rečeno na predstavljanju, ENEF II (Enterprise Expansion Fund II), će kompanijama sa visokim razvojnim potencijalom na Zapadnom Balkanu omogućiti pristup različitim finansijskim instrumentima, sa ciljem da podrži njihov razvoj i širenje poslovanja.

Istaknuto je i da je cilj Fonda da identifikuje lokalne i regionalne lidere na tržištu sa dobrim izgledima za rast i da im obezbedi finansijska sredstva neophodna za unapređivanje poslovanja.

Danas je potpisan i Ugovor sa Banka Intezom o pristupanju ovom fondu i ta finansijska institucija će u ENEF II dati doprinos od sedam miliona evra.

To je, kako je rečeno nakon potpisivanja, prvi doprinos ovom fondu iz privatnog sektora.

Regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli kazao je da prvi put, jedna komercijalna, odnosno  poslovna banka investira u taj fond. 

"To je vrlo značajano za razvoj i izuzetno mi je drago da je upravo Inteza odlučila da zajedno sa nama krene na ovaj put, tako da to je sastav svih zainteresovanih strana prilično raznovrstan i značajne grupe partnera su se objedinili oko ENEF-a kako bi pomogli kompanijama koje imaju visoki potencijal za dalji razvoj", rekao je on.

Kolanđeli je dodao da je EBRD fokusirana na Zapadni Balkan i da to dokazuje različitim inicijativama finansiranja među kojima su i ona u tehnološke parkove.

On je naglasio da se radi i pojedinačno sa startapovima u regionu kako bi im se pružila mogućnost da se i oni dalje razvijaju, a fokus se stavlja i na inovacijama.

"Veoma je važan i pristup znanju, međunarodnom, ali i konsultantske podrške koje finansira EU. Mi želimo da pomognemo kompanijama da dođu do jeftinih sredstva da investiraju", rekao je Kolanđeli.

On je istakao da je EBRD investicioni menadžer koji vodi fond ENEF II i da će kroz kako kaže svoje kancelarije na Zapadnom Balkanu pokušati da kreira mogućnosti da se poveže sa kompanijama u koje će investirati. 

Šef delegacije EU Emanuel Žiofre rekao je da je današnji događaj veoma značajan u kontekstu plana rasta za Zapadni Balkan jer kako je kazao taj plan ima ambiciju da napravi nove uslove u cilju da se udvostruči BDP u regionu u narednih 10 godina.

On je podsetio da se radi na slobodnom kretanju radne snage, jedinstvenom plaćanju, transport i da se sa vladama  razvija agenda i plan reformi kako bi se identifikovale ključne oblasti gde te reforme mogu da donesu napredak.

"Ovaj plan je uglavnom za građane Zapadnog Balkana ali takođe i za privatni sektor, kojeg želimo da razvijemo, ali i  da se poboljša poslovno okruženje, ekonomski rast širom regiona i naravno u Srbiji", rekao je Žiofre.

Žiofre je naglasio da mala i srednja preduzeća imaju ključnu ulogu u tome i da su ona kičma ekonomije i njeni glavni pokretači. 

Prema njegovim rečima, uspešna i inovativna konkurentna preduzeća su od ključne važnosti za brže približavanje regiona na putu ka članstvu u EU i plan rasta se nadovezuje na dugoročnu pomoć malim i srednjim preduzećima.

On je dodao i da je EU u  Srbiji uložila do sada 250 miliona evra kako bi podržala razvoj malih i srednjih preduzeća i da je u tu pomoć uključena i tehnička pomoć i saveti kako bi se unapredili poslovni modeli MSP-a. 

Prema njegovim rečima, ključni problem malih i sretnih preduzeća posebno u oblasti inovacija je širenje i ekspanzija, a to povlači sa sobom i rizik koji mora da se preuzme.

"Mi smo ponosni što ćemo investirati do 26 miliona evra koji će biti pridodati Team Europe naporima i sa našim partnerima u EBRD-u, KfW-u i CDP-u pojačaćemo našu dugogodišnju podršku malim i srednjim preduzećima, čineći Srbiju tako konkurentnom na evropskom i globalnom nivou", rekao je Žiofre.

Ambasador Italije Luka Gori rekao je da investicioni Fond za podršku preduzećima, ENEF II treba da podrži rast u Srbiji, ali i na Zapadnom Balkanu, jer ovaj region ima veliki potencijal za ekonomski razvoj i prosperitet.

On je podsetio da je Italija drugi trgovinski partner Srbije i da veliku pažnju pridaje razvoju i unapređenju odnosa sa Srbijom.

"U poslednjih godinu dana marljivo smo radili na unapređenju bilateralnih odnosa sa Srbijom. Organizovali smo velike ekonomske događaje u cilju razvoja bilateralnih odnosa na koje smo doveli najvažnije predstavnike inovativnog sistema Italije,posebno iz regiona  Lombardije, a radili smo i na jačanju institucionalnog prisustva Italije u Srbiji ", rekao je Gori.

On je najavio i da će na proleće ove godine biti organizovan Poslovni forum posvećen zelenoj tranziciji između Italije i Srbije. 

Gori je naglasio i da je cilj investicionog Fonda za podršku preduzećima, ENEF II. da ppruži  malim i srednjim preduzećima finansiranje i tehničku pomoć, kako bi ona napredovala i razvijala se.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad kazala je da su kompanije u zemljama Zapadnog Balkana uglavnom mala i srednja preduzeća koja moraju da prođu kroz jedan težak transformacijski proces.

"Tu onda stupa na snagu ENEF II koji ima za cilj da za svako malo i srednje preduzeće napravi fond na osnovu koga će ta preduzeća  rasti, odnosno obezbediti im kapital", rekla je ona i dodala da je taj fond i jedini fond koji objedinjuje svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Konard je podsetila da je Nemačka uključena u ovaj fond od samog početka i da je on vrlo važan instrument koji podstiče rast malih i srednjih preduzeća i pruža podršku lokalnim dobavljačima.

Predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa Darko Popoivić kazao je da je izuzetno ponosan što ta banka neguje saradnju sa EBRD-om i što nastavlja da pronalazi nove modele za osnaživanje malih i srednjih preduzeća ne samo u Srbiji već i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana doprinoseći tako jačanju ekonomskih veza, kao i privreda pojedinačnih zemalja, ali i celokupnog regiona. 

"Kao prvi privatni investitor, Banca Intesa se obavezala na ulaganje do sedam miliona evra u ENEF II investicioni fond, iz kog će sredstva biti plasirana klijentima sa značajnim potencijalom za rast i to uz obuhvatnu savetodavnu podršku EBRD konsultanata", rekao je Popović.

On je podsetio i da je samo do sada u saradnji sa EBRD, ta banka ugovorila sredstva u iznosu od preko 466 miliona evra i da će posredstvom ovog projekta nastaviti da radi i na ostvarenju ESG ciljeva.

Na današnjem predstavljanju ENEF II navedeno je i da je ovaj fond do sada prikupio 57 miliona evra investicija od svojih inicijalnih investitora. Istaknuto je da će u taj fond još po sedam miliona evra uložiti Banka Intesa i Evropska unija, što će uvećati kapital za investiranje tog fonda na 71 miliona evra.

Rečeno je i da Fond ENEF II ima za cilj  da finansira između 15 i 20 kompanija sa pojedinačnim plasmanima u rasponu od 0,5 miliona evra do osam miliona evra.

Preko 70 kompanija iz Srbije, šireg regiona i Italije učestvovalo je na današnjem skupu kako bi saznali o mogućnostima finansiranja i istražili potencijalnu saradnju.