20. mart 2024 14:52

Dodik: Energija je kapital budućnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Energija je kapital budućnosti

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

TREBINJE - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas Peti samit energetike koji se u Trebinju održava pod sloganom "Energetska povezanost zapadnog Balkana" i poručio da je energija kapital budućosti.

"Јasno je da će svet za nekoliko godina povećati potrebe za energijom nekoliko puta i zato moramo da idemo u korak sa savremenim trendovima", rekao je Dodik.

Podsetio je da bi BiH već sutra trebalo da dobije status pregovarača za pristupanje Evropskoj uniji i da je to važan trenutak.

"Važna nam je Evropska unija i važno nam je partnerstvo", rekao je Dodik i dodao da Srpska i region moraju da se okupe i kažu šta su interesi.

Poručio je da Srpska ima potencijal i da nećemo da ga izgubimo nego ćemo ga štititi.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da mu je čast što su se na SET odazvali investitori i gosti iz celog regiona.

"Drago mi je što su ovde naši prijatelji iz zemalja iz regiona - Srbije, Slovenije, Crne Gore ali i iz Austrije, Mađarske, Turske. Zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji i organizovaniji ali pre svega prijatelji", rekao je Petrović.

Dodao je da se SET-om želi postići zbližavanje ali, isto tako i unaprediti rad u energetskom sektoru u regionu.

Istakao je da je Elektroprivreda Republike Srpske u najvećem investicionom zamahu.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Srpska veoma posvećena razvoju energetike, što je prepoznato kao njena najveća šansa za budućnost.

"Republika Srpska je ovog časa mesto velikih energetskih aktivnosti. U Srpskoj su trenutno u procesu priprema i realizacije u operativnom smislu nalazi mnogo projekata. Njihova vrednost je sada premašila 4,3 milijarde KM, a 1.791 megavat instalisane snage je ugovoren kroz zaključene ugovore o koncesijama i već počete operativne aktivnosti", rekao Đokić, prenela je RTRS.