25. mart 2024 10:30

Mađarska berza se priključila regionalnoj berzi električne energije ADEX

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mađarska berza se priključila regionalnoj berzi električne energije ADEX

Foto: Shutterstock.com/solarseven, ilustracija

BEOGRAD - Mađarska berza električne energije HUPX pridružuje se Alpsko-jadransko-dunavskoj berzi električne energije - ADEX, objavila je danas Elektromreža Srbije.

ADEX je prva regionalna berza električne energije i očekuje se da će, nakon odobrenja nadležnih organa, proširena Adex grupa početi sa radom u drugoj polovini 2024. godine.

Uključivanjem i mađarske berze, kako je navedeno u saopštenju, jača se i proširuje delokrug regionalne grupe za berzu električne energije za Centralnoistočnu i Jugoistočnu Evropu (JI-SIE).

Adex grupa time postaje najlikvidniji centar za spot trgovinu električnom energijom u ovom delu Evrope.

"BSP (slovenačka berza električne energije), SEEPEX (srpska berza električne energije) i HUPX se ujedinjuju u ADEX, čime se usluge trgovanja električnom energijom ove grupe u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj podižu na viši nivo", ističe se u saopštenju.

Elektromreža Srbije navodi da taj korak podstiče energetsku tranziciju i konsolidaciju fragmentiranih tržišta i približava nas panevropskom spajanju tržišta.

Za učesnike na tržištu to znači novi pristup jedinstvenoj usluzi (one-stop-shop) za trgovanje i kliring u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj.

Sadašnjim i budućim članovima će potpuno optimizovani procesi omogućiti usluge uz veće pogodnosti i pristupačnost.

Berze energije u okviru Adex grupe sa sedištem u Budimpešti će objediniti stručnost više kompanija uključujući usklađena berzanska pravila, i trgovinska i klirinška rešenja.

Rezultat toga je da Adex grupa postaje jedini akcionar BSP, HUPX i SEEPEX.

MAVIR, ELES, EMS i EPEX SPOT su akcionari ADEX grupe koja je svojom strukturom otvorena za pridruživanje novih partnera.

BSP, HUPX i SEEPEX ostaju operateri svojih postojećih tržišta i nadalje zadržavaju svoju licencu za berzu električne energije kao i NEMO licencu.

Adex grupa doo, prva regionalna berza električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, zvanično je uspostavljena 23. decembra 2022. u Ljubljani, od strane osnivača - ELES, EMS i EPEX SPOT, sa stopostotnim vlasništvom nad dva zavisna preduzeća - BSP i SEEPEX.

Više od 60 članova trguje električnom energijom na spot tržištima kojim upravljaju BSP and SEEPEX.

Obim trgovine na tržištima Adex grupe u 2023. iznosio je 16,3 TWh.

U drugoj polovini 2024. Adex grupa seli svoje sedište u Budimpeštu a HUPX će biti treće zavisno preduzeće u kom će imati stopostotno vlasništvo.

ELES objedinjuje funkcije operatora prenosnog i distributivnog sistema u Sloveniji i upravlja mrežom 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda, ukupne dužine 3113 km. Geografski posmatrano, ELES se nalazi na raskrsnici puteva između zapadne, istočne i južne Evrope, te upravlja tranzitnim tokovima i obezbeđuje pouzdan prenos i distribuciju električne energije ka nekoliko susednih zemalja.

Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije (EMS) je operator prenosnog sistema u Republici Srbiji, čija je dužnost da obezbedi siguran i pouzdan prenos električne energije, efikasno upravljanje prenosnim sistemom i obezbedi optimalan i održiv razvoj. EMS upravlja mrežom 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda, čija je dužina oko 10.000 km.

Nadležan je za koordinaciju osam međuzonskih kapaciteta sa susednim operatorima prenosnog sistema, u potpunosti u skladu sa pravilima i praksom ENTSO-E.

Evropska berza električne energije EPEX SPOT SE i njena zavisna preduzeća upravljaju fizičkim kratkoročnim tržištima električne energije u zemljama centralnozapadne Evrope, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, zemljama Nordijske regije i Poljskoj.

Pored toga, EPEX SPOT, kao novinu, nudi rešenja za lokalna tržišta fleksibilnosti i aukcije za garancije porekla, kako bi podstakao integraciju obnovljivih izvora energije i unapredio angažovanje potrošača i proizvođača na tržištu električne energije.

Kao deo EEX grupe, koju čine kompanije koje opslužuju međunarodna robno-berzanska tržišta, EPEX SPOT je posvećen stvaranju panevropskog tržišta električne energije. Više od 380 članova trguje električnom energijom na EPEX SPOT-u.

Holding operatora prenosnih sistema - HGRT poseduje 49 odsto kapitala ove berze.

MAVIR doo upravlja elektroenergetskim sistemom Mađarske. Poseduje licencu operatora prenosnog sistema i obezbeđuje adekvatne rezervne kapacitete za proizvodnju i prenos. MAVIR Ltd. prati stanje i unapređuje imovinu prenosnog sistema, održava stabilno snabdevanje električnom energijom, podržava širenje tržišta i obezbeđuje jednak pristup svim korisnicima sistema.

Kompanija koordinira sa susednim sistemima i obavlja profesionalne međunarodne aktivnosti.

Pored toga, MAVIR doo izrađuje strategiju razvoja mreže i predlaže razvoj proizvodnih kapaciteta.

HUPX doo upravlja mađarskom berzom električne energije.

Poseduje NEMO licencu koju mu je dodelio Nacionalni regulatorni organ Mađarske (MEKH).