26. april 2024 08:36

Završen drugi ESG Adria Samit u Tivtu: Budućnost regiona i mladih su naš kapital

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završen drugi ESG Adria Samit u Tivtu: Budućnost regiona i mladih su naš kapital

Foto: TANJUG/MEDIABIRO

TIVAT - U Tivtu je završen drugi ESG Adria Samit, a zatvorile su ga osnivači ESG Adria i izvršna direktorka "Sustineri Partners" Biljana Brejtvajt, kao i bivša komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Na samitu je učestvovala i generalna direktorka Tanjuga Manja Grčić.

Braitvajt je rekla da, ako želimo da sumiramo ono o čemu je bilo reči na samitu, to je budućnost regiona i budućnost mladih, a to je naš kapital.

Kako je navela, cilj svega o čemu je bilo reči na samitu je pokretanje regiona.

"Ako ne delujemo sada po mnogim pitanjima, biće prekasno. Podigli smo za jednu lestvicu ovaj događaj, porasli smo u smislu interakcije. Pokrenuli smo saradnju sa komorama zemalja Zapadnog Balkana, kao i sa univerzitetima nekih zemalja", rekla je Brejtvajt.

Podsetila je i da je na ovom samitu pokrenut program "Nextgen", prenosi Mediabiro.

"Upoznali smo mlade ljude na koje ćemo se oslanjati da nam pomognu da napravimo agendu za naredni samit koji će biti relevantan za firme, institucije i mnoge druge. Kada pogledamo širu sliku, zaključićemo da smo zaista dosta odmakli i izgradili sjajna partnerstva", istakla je ona.

Brajtvajt kaže da su određeni paneli na samitu bili jako interesantni za mlade i podseća na gostovanje Federike Mogerini, rektorke Evropskog Koledža, dodajući da je ona privukla veliko interesovanje.

Dunja Mijatović je ocenila je da je ovogodišnji samit bio "uspešna priča" i da je potrebno da se organizuje više takvih skupova.

"Čuli smo puno u pravom trenutku, o pozitivnim impulsima. Znamo da političari regiona gledaju u budućnost, takođe je bilo sjajno čuti pozitivne poruke koje govore o daljim aktivnostima i onome šta nam predstoji u pogledu vladavine prava i mnogih drugih stvari, rekla je Mijatović. 

Dodaje da je njen stav da je opasnost ako mladi ljudi odu. 

"Njima je dosta slušanja svih nas i primarna odgovornost je na političarima i vladama regiona. Ako ne uspemo da privučemo mlade, nećemo uspeti kao region i nećemo imati puno da ponudimo", istakla je ona. 

Mijatović podseća da su važni ljudski resursi i potencijal novih generacija.

"Politika kohezije treba biti politika investiranja EU u ovaj region. Mi nismo susedi koji treba da razgovaraju, već moramo obezbediti budućnost za mlađe generacije. Imala sam sjajan sastanak sa nekoliko predstavnika NVO sektora i rekli su mi ono što sam čula puno puta, a to je da im treba veće priznanje. Moramo osetiti da smo suštinski uključeni u važne procese", navela je Mijatović.