16. januar 2023 18:34

EK: Uspešan prelazak na evro u Hrvatskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

EK: Uspešan prelazak na evro u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock.com/Quinta, ilustracija

BRISEL - Hrvatska je uspešno završila prelazak na evro i zadnja dva dana kada je moglo da se plaća u obe valute, gotovo 89 odsto gotovinskih plaćanja, obavljena su u evrima, objavila je danas Evropska komisija, prenosi Hina.

Rezultati istraživanja EK sprovedenog 13. i 14. januara, pokazuju da su potrošači u gotovo svim transakcijama, 99 odsto, dobili samo evre.

Hrvatski maloprodajni sektor dobro se nosio s prelaskom i paralelnom upotrebom dve valute. Nisu prijavljeni veći redovi, čekanja ili problemi na blagajnama. Konverzija bankomata takođe se odvijala neometano, navodi Evropska komisija.

Hrvatska nadležna tela preduzimaju mere u skladu s pravilima o uvođenju evra kako bi zaštitila potrošače i otklonila zabrinutost zbog nepoštenog povećanja cena u razdoblju prelaska.

Dvostruki prikaz cena u kunama i evrima postao je obavezan 5. septembra 2022. i primenjivaće se do 31. decembra 2023. godine, podseća Evropska komisija. Uveden je kodeks poslovne etike kako bi se osigurala stabilnost cena robe i usluga, pomažući preduzećima da ispravno izračunaju i prikazuju cene bez neopravdanih povećanja.

Nacionalno inspekcijsko telo zaduženo je za praćenje i kontrolu cena i može preduzeti odgovarajuće mere u slučaju prekršaja, dodaje EK.