18. januar 2023 08:31

Poslanik u Hrvatskom saboru Bojan Glavašević: Uskoro se ukida roming između EU, BiH, Srbije i Severne Makedonije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poslanik u Hrvatskom saboru Bojan Glavašević: Uskoro se ukida roming između EU, BiH, Srbije i Severne Makedonije

Foto: Shutterstock.com/leungchopan, ilustracija

ZAGREB - Poslanik u Hrvatskom saboru Bojan Glavašević, objavio je na društvenoj mreži Tviter, da bi ove godine trebao da zaživi Sporazum o romingu, po kom će se svi pozivi mobilnim telefonom i mobilni internet na Zapadnom Balkanu i EU plaćati po istim cenama kao u matičnim državama.

Glavašević je rekao da ta ideja postoji već dugo, ali da je sad blizu realizacije, a isto pravilo, već neko vreme je na snazi među članicama EU, prenose Nezavisne novine.

"U Saboru je održan odbor za evropske poslove, na kom je državna sekretarka Andreja Metelko Zgombić rekla da je glavni sporazum već potpisan, ali treba potpisati još par manjih sporazuma. Na pitanje kad bi se to trebalo realizovati, odnosno kada će stupiti na snagu, rekla je - ove godine", kazao je Glavašević za hrvatske medije, dodajući da politička volja za takav sporazum postoji već neko vreme.

U sporazum bi, prema njegovim rečima, trebale biti uključene sve zemlje Zapadnog Balkana ( BiH, Srbija, Severna Makedonija...), odnosno i one koje su na bilo koji način uključene u proces pristupanja Evropskoj uniji.

"To je deo šire ideje o pristupnom procesu. Na tome se radilo još dok je Hrvatska predsedala Evropskom unijom. Ideja je bila da se napravi modifikovani pristupni proces, odnosno da kada zemlje zadovolje određene kriterijume, njihovi građani već mogu da uživaju neke benefite, i pre ulaska u EU", rekao je Glavašević.

Na pitanje na koje će se sve cene odnositi sporazum, odnosno da li je reč i o telefonskim razgovorima i internet saobraćaju, Glavašević je odgovorio potvrdno.

"No, biće tu i zaštitna klauzula, koja će sprečiti da npr. netko iz Hrvatske uzme pretplatu u Srbiji pa plaća po nižim, damping cenama", rekao je Glavašević.