24. januar 2023 15:36

Pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević: Više od 170 miliona dinara izdvojeno za preduzetnice u Vojvodini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević: Više od 170 miliona dinara izdvojeno za preduzetnice u Vojvodini

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ ČILA DAVID

NOVI SAD - Panel-diskusija „Kako do podsticajnog okruženja za razvoj ženskog preduzetništva u AP Vojvodini“ sa ciljem da se ukaže na mogućnosti unapređenja položaja žena preduzetnica i značaj međusektorskog pristupa u kreiranju rodno osetljivih mera podrške preduzetništvu, održana je danas u Privrednoj komori Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević rekao je da zahvaljujući stabilnoj finansijskoj politici Vlade Srbije, sredstva za podršku ženskom preduzetništvu se uvećavaju svake godine.

„Tako je i u ovom budžetu. U prethodne dve godine putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam preko 170 miliona dinara usmereno je ženama preduzetnicama u Vojvodini“, istakao je Ivanišević i dodao da se insistiralo na tome da je reč o preduzećima u kojima su žene donosioci odluka.

O značaju teme, kako je rekao potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji APV Branko Ćurčić, govori i analiza Fondacije „Ane i Vlade Divac“, o trenutnom stanju u ovoj oblasti u našoj pokrajini, gde se ističe da preko 20.000 žena u Vojvodini jesu vlasnice ili suvlasnice 51 posto privrednih društava.

On je poručio da će Pokrajinska vlada i u ovoj godini neophodnim merama doprineti tome da se ambijent i okruženje koje se tiče poslovanja žena u Vojvodini unapredi i učini podsticajnijim i prihvatljivijim za njih.

Direktorka Fondacije ′Ana i Vlade Divac′ Ana Košel rekla je da je ekonomsko osnaživanje žena je osnov za postizanje rodne ravnopravnosti, ali i za održivi razvoj i ostvarivanje ciljeva postavljenih Agendom 2030 Ujedinjenih nacija.

"Analiza predstavlja odličnu osnovu za dalje planiranje podrške i razvoj povoljnijeg okruženja za poslovanje žena preduzetnica, kao i za kreiranje programa koji su usmereni na konkretne potrebe“, rekla je Košel.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević naveo je da je Privredna komora Vojvodine otvorena za svaku vrstu razgovora i organizovanja skupova, kako bi se upravo preduzetnici i preduzetnice, zajedno sa donosiocima odluka, suočili sa realnim problemima i radili na kreiranju još značajnijih mera podrške.

„Cilj i ovog panela jeste da ukaže na mogućnost unapređenja položaja žena preduzetnica, što mi danas, zajedno sa Pokrajinskom vladom, i podržavamo ovim skupom ,ali i našim svakodnevnim radom“, istakao je Vučurević.

Na panelu je predstavljena Analiza o trenutnom stanju u privrednim subjektima u AP Vojvodini u kojima su žene vlasnice ili suvlasnice u udelu većem od 51 odsto, i kako se navodi ona predstavlja okvir, a može biti i polazna tačka za planiranje daljih programa podrške unapređenju položaja žena preduzetnica i neizostavni aspekt su zajednički rad i partnerstva.

Panel su organizovali Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine i Fondacijom „Ana i Vlade Divac“.