26. januar 2023 12:05

Mihailo Jovanović: IKT sektor u Srbiji dominira i čini jednu od glavnih poluga razvoja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: IKT sektor u Srbiji dominira i čini jednu od glavnih poluga razvoja

Foto: MIT/MARINA JANČEVIĆ

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović otvorio je danas "AFA Hakaton" namenjen studentkinjama i srednjoškolkama, projekat koji ima za cilj podsticanje devojčica i devojaka za uključivanje u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

Na ovogodišnjem događaju "HACKITgirls" u organizaciji udruženja AFA, učestvuje 50 učesnica iz cele Srbije, koje će u timovima, sa mentorkama iz tehnoloških kompanija raditi na pronalaženju idejnog rešenja za određeni zadati problem.

„Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je tradicionalni pokrovitelj hakatona. Procene su da će do 2030. godine, u svetu, čak 60 odsto novonastalih poslova, koji vas čekaju u budućnosti, biti u tim oblastima. IKT sektor u Srbiji, više nego ikada, dominira i čini jednu od glavnih poluga razvoja i prosperiteta“, poručio je ministar, saopšteno je iz Ministarstva.

On je izjavio da je veliko zadovoljstvo prisustvovati na ovakvim skupovima gde se ističu prave vrednosti i ulaže u mladost, pamet, najdragocenije alate koje jedno društvo mora da neguje i da ostavi budućim naraštajima.

„Država kreira preduslove koji će mladima omogućiti brži napredak i savremene uslove obrazovanja jer smo svesni da danas nema uspeha ni konkurentnosti bez digitalne pismenosti i kompetencija. Zato buduće koleginice, učinićemo sve da vam trendovi u STEM naukama i digitalni svet budu dostupni i bezbedni“, rekao je Jovanović.