26. januar 2023 12:15

Dubravka Đedović: Srbija i Japan jačaju saradnju u oblasti energetike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović: Srbija i Japan jačaju saradnju u oblasti energetike

Foto: TANJUG/MRE/ ZORAN PETROVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Japana u Srbiji Takahitom Katsumatom o bilateralnim odnosima i unapređenju saradnje u oblasti energetike.

Đedović je istakla da Srbija ima ambiciozne ciljeve u procesu dekarbonizacije energetskog sektora i da je u toku izrada strateških dokumenata koji treba da omoguće više zelene energije u našem energetskom miksu.

 

"Potrebne su nam nove investicije u energetsku infrastrukturu, posebno u velike hidroelektrane, gde postoji zainteresovanost japanskih kompanija koje imaju veliko iskustvo u primeni savremenih tehnologija u obnovljivim izvorima energije. Zahvalni smo Japanu što je drugi najveći bilateralni donator našoj zemlji i nadamo se da ćemo uspešno privesti kraju radove na odsumporavanju u TENT A i B koji će doprineti zaštiti životne sredine i smanjenju štetnih emisija", rekla je Đedović, saopštilo je ministarstvo.

Ambasador Japana podsetio je da su dve zemlje prošle godine obeležile 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i da je Japan snažan partner Srbiji u procesu energetske tranzicije.

"Srbija i Japan imaju dugu tradiciju odnosa koji su intenzivirani nakon istorijske posete nekadašnjeg premijera Šinza Abea 2018. godine Beogradu. Od tada su se kroz Inicijativu za Zapadni Balkan realizovale značajne japanske investicije koje su učvrstile našu saradnju", rekao je Katsumato.

Ambasador je istakao da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i poručio da će Japan nastaviti da pruža snažnu podršku sprovođenju reformi na evropskom putu.

"U oblasti energetske tranzicije zajedno radimo na projektima odsumporavanja u TENT A i B. Takođe, nastavićemo i u ovoj godini da pružamo podršku projektu Pravedna tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji koji je deo globalne inicijative UNDP-a za smanjenje štetnih emisija", rekao je Katsumato.