3. februar 2023 17:01

MK grupa u vetropark Krivača ulaže 155 miliona evra sa partnerima

Izvor: TANJUG

podeli vest

MK grupa u vetropark Krivača ulaže 155 miliona evra sa partnerima

Foto: TANJUG/MK Group/ Jakov Simović

BEOGRAD - U partnerskom projektu kompanija MK grupe i slovenačkog investicionog fonda Alfi Green Energy Fund uloženo je 155 miliona evra u vetropark Krivača, a završetak radova je planiran do kraja tekuće godine, navodi se u saopštenju MK grupe.

Kako navode, Krivača je prvi vetropark koji će biti izgrađen u Istočnoj Srbiji, i prostiraće se na 56 kvadrata na teritoriji opštine Golubac.

 

"Kapatet vetroparka od 105,6 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene struje. To je ekvivalent snadbevanju oko 75.000 domaćinstava i smanjenju emisije ugljen dioksida za oko 115.000 tona godišnje", navode iz MK grupe.

Generalni direktor MK grupe Mihailo Janković istakao je da ova kompanija godinama unazad ulaže u obnovljive izvore energije, a dugoročna strategija kompanije je, kako kaže, dalje širenje u ovoj oblasti.

"Kroz samostalna i kroz partnerska ulaganja radimo na razvoju projekata korišćenja energije vetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW, kao i solarne energije kapaciteta 660 MW, što su investicije vredne blizu milijardu evra planirane u narednih pet godina“, objasnio je Janković.

“Ponosni smo što smo deo zelene tranzicije Adria regije. Kao najveći investicioni fond za obnovljive izvore energije u regionu", rekao je direktor ALFI Renewables Bajrić.

Alfi Green Energy Fund ima, objašnjava Bajrić, ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vetroparkova i solarnih elektrana u celoj Jugoistočnoj Evropi, što će doprineti dekarbonizaciji i većoj sigurnosti u snabdevanju zelenom energijom.

„Finansiranje vetroparka Krivača predstavlja veliku prekretnicu za energetski sektor Srbije i nadamo se da će uslediti još ovakvih značajnih koraka kako bi se proširila uloga obnovljive energije u Jugoistočnoj Evropi. Realizacija Krivače bila je moguća samo zahvaljujući snažnoj posvećenosti svih strana, uključujući investitore, banke, savetnike, kupca električne energije, dobavljača turbina i mnogih drugih“, rekao je direktor korporativnih finansija Erste grupe Volfgang Hargasner, koja je kao glavni kreditor i agent organizovala i strukturirala transakciju.

Kako objašnjavaju iz MK grupe, značaj ove investicije prepoznale su čak četiri bankarske grupacije: Erste Group Bank AG i Erste Bank a.d. Novi Sad, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen banka a.d. Beograd, NLB d. d. i NLB Komercijalna banka a.d. Beograd, i OeEB.

Oni dodaju da će vetroturbine za Krivaču isporučiti nemačka Nordex grupa, čiji je ovo prvi projekat u Srbiji.

"Ovo je ujedno prvi projekat obnovljive energije u zemlji koji uključuje komercijalni ugovor o kupovini električne energije (PPA - power purchase agreement), a zaključen je sa švajcarskim proizvođačem i trgovcem energijom AXPO", navedeno je u saopštenju.

Šef odeljenja za Zapadnu i istočnu Evropu kompanije AXPO, Domeniko Franćeskino, rekao je da njegova kompanija ima veliko zadovoljstvo što stoji iza ugovora koji unapređuje energetsku tranziciju i podržava borbu protiv klimatskih promena.

Vetropark „Krivača“ koji realizuju MK grupa i investicioni fond Alfi Green Energy Fund je projekat kojim se pruža snažna podrška ostvarenju cilja Vlade Republike Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40 odsto, a ujedno, u pitanju je važan korak u regionalnoj tranziciji ka zelenoj energiji.