7. februar 2023 14:45

EU Exchange 6: Ohrabrujemo lokalne samouprave da se prijave

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU Exchange 6: Ohrabrujemo lokalne samouprave da se prijave

Foto: Shutterstock.com/nBhutinat, ilustracija

NIŠ - Ohrabrujemo lokalne samouprave da se odvaže i prijave, a garancija su konkursi koje sprovodimo, rekao je danas koordinator na programu EU Exchange 6 Aleksandar Marinković prilikom predstavljanja programa u serijalu "Pitaj me bilo šta o EU" u Nišu.

"Ukoliko radite u nekoj lokalnoj samoupravi i prepoznajete važnost sveobuhvatne primene razvojnog i srednjoročnog planiranja, kapitalnog budžetiranja i transparentnog upravljanja budžetom, želimo da vas ohrabrimo da se prijavite" rekao je Marinković.

EU exchange 6 program je namenjen gradovima i opštinama koji obuhvata tri konkursa za dodelu paketa podrške za izradu planova razvoja, izradu srednjoročnih planova, unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata, objasnio je Marinković.

Objasnio je kako se pomoću programa trude da kroz brojne aktivosti promovišu dobre prakse EU i fondove koje nudi EU građanima Srbije.

Za opštine koje budu izabrane, program nudi teničku pomoć i služi da uspostavi institucionalne procese u lokalne samouprave, koji kada se uspostave imaju za cilj da promene način funkcionisanja i povećaju efektivnost i efikasnost lokalnih samouprava.

Program podrazumeva i okupljanje ljudi relevantnih za taj vid podrške, organizovanje velikog broj obuka i radionica koje se održavaju paralelno sa budžetskim procesom.

"Prvi program je započet 2015. godine kada je prvi exchange odobren, a EU kao donator je prepoznala da je za lokalne samouprave potrebno nešto što bi bilo fleksibilan instrument u planskom smislu" rekla je menadžerka programa EU exchange 6 Milena Radomirović.

Objasnila je kako program cilja na ono što je u konkretnom trenutku najbitnija razvojna šansa i okolnost za grad ili opštinu.

"Tokom godina smo dodatno razradili mehanizam koji je najpogodniji za korišćenje lokalnim samoupravama od razvojnog planiranja, povezivanja sa budžetom i kapitalnog planiranja, da te teme podržimo kroz pakete podrške" dodala je Radomirović.

Podrška se sastoji iz tri etape, prvo izrade planova i razvoja, potom srednjoročno planiranje a treća se odnosi na podršku planiranju i budžetiranju kapitalnih projekata, a samouprave koje dobiju podršku tokom ovog poziva dobiju i dodatnu podršku koja se odnosi na budžetske portale koji služe da transparentno prikažu preoces budžetiranja svim građanima.

Uslovi su poziv su jednostavni, a Radomirović i Marinković kažu da je bitno da formular popune što kvalitetnije i da se vidi zašto se prijavljuju za tu vrstu podrške.

Cilj je da se što više gradova i opština prijavi, a konkurs je oglašen na sajtu ali su pozive dobile i direktno sve lokalne samouprave.

Na broj prijava nema ograničenja, a potrebno da je u trenu konkurisanja samouprava nema podršku iz nekog drugog izvora, ali su bitni i objektivni parametri o programskom budžetiranju, da li je budžet transparentan i ima je vodiča za građane kroz budžet.

Predstavnici lokalnih samouprava Aleksinca i Leskovca objasnili su kako proces prijavljivanja nije komplikovan, kao i da su imali ekspertsku pomoć i stalne radionice u sferama obrazovanja, socijalne zaštite, urbanizma i saobraćaja, zaštite životne sredine i energetike, ekonomske i razvojne politike i poljoprivrede.

Svi detalji kako proces izgleda mogu se naći na smernicama u konkursnoj dokumentaciji.