5. decembar 2022 18:45

Mali: Udeo našeg javnog duga u BDP manji nego u Evropskoj uniji

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Udeo našeg javnog duga u BDP manji nego u Evropskoj uniji

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Prava vrednost javnog duga jedne zemlje meri se njegovim učešćem u bruto društvenom proizvodu, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i dodao da u slučaju Srbije taj procenat iznosi 54,1 odsto, dok je dug u apsolutnom iznosu 32 milijarde evra.

Mali je u Skupštini Srbije naveo da je prosek Evropske unije 94,5 odsto i da recimo nemački dug iznosi 2.514 milijardi evra, što je 67,2 odsto javnog duga, dok je Francuska zadužena sa 2.917 milijardi evra, pa je udeo francuskog duga u njihovom BDP veći od 110 odsto.

“Nas BDP je ove godine prvi put premašio 60 milijardi evra, a pre 10 godina bio je 33,7 milijardi, dakle skoro duplo manje”, rekao je ministar i dodao da Srbija pobeđuje gde nikada nije, a to je ekonomija.

Dodao je da će Srbija ove godine imati više od četiri milijarde evra stranih direktnih investicija i da je politika naše zemlje usmerena na rast plata i rast privrede, te da su penzije u Srbiji sigurne i bezbedne i da je njihovo povećanje veće od inflacije, odnosno da su realno veće.