5. decembar 2022 17:52

Alesandro Bragonci: Novca za finansiranje ima, problem su kvalitetni projekti

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Alesandro Bragonci: Novca za finansiranje ima, problem su kvalitetni projekti

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Šef Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) Alesandro Bragonci rekao je na panelu „Povezivanje na Balkanu, ključ ekonomskog rasta“ na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da EU ne zapostavlja Zapadni Balkan, jer postoji plan investicija od devet milijardi evra za region.

On je naveo da je najveći projekat iz tog paketa investicija u Srbiji izgradnja železničkog Koridora 10, odnosno brze pruge Beograd-Niš, a zatim nastavak tog pravca do granice sa Severnom Makedonijom.

„Brza pruga Beograd-Niš je preko 200 kilometara duga i očekujem početkom naredne godine sprovođenje tendera i nakon toga početak izgradnje, koja će u idelanim usloviima trajati pet do sedam godina“, rekao je Bragonci.

On je naglasio da u ovoj krizi nije problem pribavljanje stredstava, jer su medjunarodne finansijske institucije poput EIB-a, MMF-a ili Svetske banke dostupne i to pod povoljnijim uslovima nego na tržištu, čak i za zemlje koje se suočavaju sa kreditnim ograničenjim, već je problem nedostatak resursa za pripremu projekata Bragonci je objasnio da od zemalja korisnica kredita EIB očekuje da projekti koje žele da finansiraju moraju da budu pripremljene kako treba.

Šef predstavništva Svetske banke za Srbiju Nikola Pontara je rekao da je empirijski dokazano da bez međusobne povezanosti, koju je donela globalizacija, ni jedna država ne može da se razvije i pomenuo primer istočnoazijskih zemalja.

„Ista logika se prenosi na zamlje Zapadnog Balkana koje većom integracijom mogu da postignu bolje rezultate. Ta integracija treba najšire da bude međusobna, ali i sa EU koja je najveći poslovni patner ovih zemalja“, istakao je Pontara (Kraj) dvk/