7. mart 2023 17:27

Edin Đerlek: Budućnost poljoprivrede je u malim gazdinstvima i farmama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edin Đerlek: Budućnost poljoprivrede je u malim gazdinstvima i farmama

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

NOVI SAD - Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je danas u Novom Sadu sa predstavnicima Regionalne razvojne agencije ''Bačka'' o saradnji i podršci kapacitetima ove agencije, a u okviru posete Bačkom okrugu obišao je prostorije i proizvodni pogon mlekare ''Carpe diem“ u Krušedolu.

Ministar Đerlek je tokom prethodnog perioda obišao većinu regionalnih agencija u Srbiji i ocenio da su upravo one jedan od najznačajnijih, a često i jedini pokretač razvoja u pojedinim lokalnim sredinama i snažna podrška pojedincima u pokretanju sopstvenih biznisa.

''Svaki region u Srbiji treba biti središte privrednih aktivnosti i lokalni razvoj mora da se oslanja na lokalne aktere. Dakle, čitav koncept regionalnog razvoja mora da se vrati na lokal i na prepoznavanje potencijala regiona ili ti okruga i na objedinjavanje tih potencijala i stavljanja u funkciju razvoja'', istakao je Đerlek.

On je dodao i da je cilj Ministarstva da podrži i ohrabri ljude da započnu i razviju poslovanje kako bi u predstojećem periodu postali nosioci i stub srpske privrede.

Tokom posete Bačkom okrugu, Đerlek je obišao i mlekaru za proizvodnju i preradu kozjeg mleka ''Carpe diem'' u Krušedolu, koja prema rečima vlasnika mlekare Aleksandra Stepanića, dnevno prerađuje do tri tone ovog proizvoda, koji potom uspešno plasira velikim trgovinskim lancima i predstavlja značajnog otkupljivača mleka za ovaj kraj.

''Saveti, informacije, trendovi, tendencije i ta pomoć koja ne mora biti samo u materijalnim sredstvima, već i u raznim mentorinzima, nešto je što može doprineti da naš biznis postane konkurentiji na domaćem tržištu, a i na tržištima drugih zemalja'', kaže Stepanić.

Đerlek je rekao da je mlekara ''Carpe diem'' pravi primer unapređenja poljoprivrede, pre svega stočarstva, čija je budućnost upravo u malim poljoprivrednim gazdinstvima i farmama.