18. mart 2023 09:23

Nenad Đorđević: Novi propisi će rešiti status agenata za nekretnine i sivu zonu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Đorđević: Novi propisi će rešiti status agenata za nekretnine i sivu zonu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Novim Programom za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine predviđeno je rešenje pitanja radnog angažovanja agenata za nekretnine, tako što će im se omogućiti ugovori o fleksibilnom radnom angažovanju, pošto većina njih zarađuje proviziju umesto plate, izjavo je predsednik Upravnog odbora Klastera "Nekretnine" Nenad Đorđević.

"Program za suzbijanje sive ekonomije koji je Vlada Srbije usvojila 9. marta značajan je za sprovođenje mera koje imaju za cilj suzbijanje sive ekonomije u svim sektorima naše privrede, a posebno za posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti", rekao je Đorđević Tanjugu.

Objašnjava da je Programom predviđeno da se u naredne dve godine pristupi rešavanju problema koji postoje sa radnim angažovanjem agenata u agencijama za nekretnine, tako da se ugovor o zastupanju, koji je nekada postojao u Zakonu o radu, vrati kao oblik fleksibilnog radnog angažovanja.

"Ovo je značajno zbog toga što su nekretnine kao delatnost takve da ljudi koji tu rade zarađuju proviziju, a ne platu, te im je potrebno omogućiti odgovarajuću formu ugovora", smatra Đorđević.

Kaže da trenutno, agenta za prodaju nekretnina možete angažovati samo na osnovu ugovora o radu, što dovodi do toga da je jedan veliki deo te profesije u sivoj zoni, pošto agentu ne možete isplatiti proviziju na legalan način, već samo kao platu sa velikim doprinosima.

Očekujemo da u naredne dve godine, pored izmene propisa, nadležne ispekcije poboljšaju rad na terenu i suzbiju negativne pojave koje postoje u ovoj oblasti, naveo je Đorđević.

Dodaje da je od usvajanja Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti 2013. godine, siva ekonomija značajno smanjena i da je skoro iskorenjen rad nelegalnih porednika bez registrovane firme, ali da je ostao značaja broj agenata.

Smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni među registrovanom privredom sa sadašnjih 11,7 odsto na 10 odsto BDP-a do 2025. godine, jedan je od glavnih ciljeva novog Programa za suzbijanje sive ekonomije.

Program obuhvata 23 mere i gotovo 120 aktivnosti, podeljene u tri oblasti: jačanje kapaciteta inspekcijskih organa i prekršajnih sudova, dalje unapređenje efikasnosti Poreske uprave, kao i podsticaje za odgovornu privredu.

Strateški dokument predviđa i smanjenje broja radnika na crno za 20 odsto i povećanje broja novoosnovanih preduzetničkih radnji i firmi na više od 50.000 godišnje.